UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

NASA'NIN MARS'TA SU OLDUĞUNA DAİR AÇIKLAMASI YENİ SORULARI DA BERABERİNDE GETİRDİ! EN ÇOK MERAK EDİLEN SORU İSE MARS SUYU İÇİLEBİLECEK Mİ?

NASA'NIN MARS'TA SU OLDUĞUNA DAİR AÇIKLAMASI YENİ SORULARI DA BERABERİNDE GETİRDİ! EN ÇOK MERAK EDİLEN SORU İSE MARS SUYU İÇİLEBİLECEK Mİ?

NASA'NIN MARS'TA SU OLDUĞUNA DAİR AÇIKLAMASI YENİ SORULARI DA BERABERİNDE GETİRDİ! EN ÇOK MERAK EDİLEN SORU İSE MARS SUYU İÇİLEBİLECEK Mİ?

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde (BTM) görevli Astronom Dr. Bülent Yaşarsoy bu konuya açıklık getirdi.

Bu izlerin çok önemli olduğuna değinen Yaşarsoy, "İnsanoğlu olarak, 2030’lu yıllarda Mars’a gitmeyi düşünüyoruz. Sıfırın altında 23 dereceden daha sıcak ortamlarda Mars’ın kutup bölgelerindeki suyun akışkan hale geçmesi, o suyu kullanabilme imkanımızı da doğuruyor. Onun için bu bilgi çok önemli. Mars’ın yüzeyinde su bulunması eskiye dayanıyor ama o su hareket ediyor mu, etmiyor mu? Bununla ilgili çok araştırmalar yapılıyordu" diye konuştu.

Yaşarsoy, 2006’dan bu yana çevresinde dolanan uydularla Mars’ta akarsu olduğuna dair kanıt arandığını belirtti.

Söz konusu kanıtların, bilgi birikimi sayesinde ortaya çıktığını ve akan su izlerinin tuzlu suya ait bulgular olduğunun belirlendiğini aktaran Yaşarsoy, şöyle devam etti:

"Tuz sayesinde oradaki su, sıfırın altında 23 dereceden daha düşük sıcaklıklarda donuk halde duruyor. Mars’ın kutuplarındaki buzullar da sıcaklık arttığında erimeye başlıyor ve akışkan hale geçiyor. Akışkan hale geçtiği için de izler oluşturmaya başlıyor. Farklı dalga boylarında alınmış görüntülerin üst üste birleştirilmesi sonucunda da NASA tarafından Mars’ın o bölgesinde su akıntılarının oluştuğu bulundu. Suyun akışkan olması, o suyu hareket ettirebileceğiniz, toplayabileceğiniz veya taşıyabileceğiniz anlamına geliyor."

Yaşarsoy, "Oraya giden insanoğlu, suyu buradan çok fazla götürmek zorunda kalmayacak. Filtrasyon sistemleri sayesinde oradaki su, içilebilir su formuna dönüştürülebilecek. Bu da insanoğlu için Mars’ta sürdürülebilir bir yaşam imkanı sağlıyor. Gelecek yüzyıllarda Mars bizim ikinci evimiz olacak. Onun için oradaki suyun akışkan olması bizim için önemli" diye konuştu.

NASA’nın, Mars’ta su bulunabilmesi için farklı metotlar üzerinde de çalıştığı bilgisini veren Yaşarsoy, topraktaki hidrojenle havadaki karbonioksidin birleştirilerek su oluşturulması amacıyla cihazlar geliştirildiğini dile getirdi.

Birçok ülkenin, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) önderliğinde Mars’a gitmek için uğraş verdiğine dikkati çeken Yaşarsoy, "Mars’a gitmek bir Dünya projesi. NASA’nın önderliğinde yapılan çalışmalarda 2035’te insanların Mars’a gitmesi planlanıyordu. NASA, tarihi 5 yıl öne çekti ve 2030’da göndermek istediğini açıkladı" ifadesini kullandı.

HÜRRİYET

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERnasa  mars  uzay  yaşam  su