UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BAYRAM ÖNCESİNDE YAPILAN UYARILAR DİKKATE ALINMAYINCA OLAN OLDU!..

BAYRAM ÖNCESİNDE YAPILAN UYARILAR DİKKATE ALINMAYINCA OLAN OLDU!..

BAYRAM ÖNCESİNDE YAPILAN UYARILAR DİKKATE ALINMAYINCA OLAN OLDU!..

Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, özellikle bayramın ilk günü kurban kesen vatandaşların çoğunluğunun etlerini poşete koyduktan sonra balkon veya ev içinde bekletip bayramlaşma veya gezmeye gittiklerini söyleyerek, "Etler poşette bekletilince kokma ve yanma yapmış. Vatandaşları o kadar uyarmamıza rağmen milli servetimize büyük darbe vurulmuş oldu" dedi.

"BOZULAN ETLER HAYVANLARA BİLE YEDİRİLMEMELİ"

 Kepez ilçesi Dokuma semtinde kasap dükkanı bulunduğunu hatırlatan Osman Yardımcı, "Sadece benim işyerime gelen etlerin yüzde 5’i zayi oldu. Etleri temizlediğimiz halde yenilecek gibi değildi. Kent merkezindeki tüm kasapları hesaplarsak, Antalya’da etlerin yaklaşık yüzde 20-25’lik bölümü çöpe atıldı diyebiliriz. Biz bozulan bu etlerin hayvanlara bile yedirilmesini istemiyoruz" diye konuştu.

 Yardımcı, etlerin kesilip parçalandıktan sonra derin dondurucu veya buzdolabının dondurucu bölümünde muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

FEDERASYON BAŞKANI DA KONUŞTU

 Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve  Sanatkarları Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, "Vatandaşlarımız eti  koruyamıyorlar. Hemen eti bırakıp, gezmeye çıkıyorlar. Bu nedenle kesilen  kurbanların etlerinde yüzde 25 zayiat oluşuyor" dedi.

 Yardımcı, vatandaşlara Kurban  Bayramı öncesinde kurban etinin saklanmasıyla ilgili uyarıda bulunduklarını, buna  karşın pek çok kişinin bu uyarıları dikkate almadığını söyledi. Bazı vatandaşların kurban etlerini hemen poşetlere koyup, ağzını  bağlayarak bir köşeye ya da buzdolabına koyduğunu ifade eden Osman Yardımcı,  "Vatandaşlarımız eti koruyamıyorlar. Hemen eti bırakıp, gezmeye çıkıyorlar. Bu  nedenle kesilen kurbanların etlerinde yüzde 25 zayiat oluşuyor" diye konuştu.

 Yardımcı, kendisine ait kasap dükkanına kıyma çekilmesi ya da  ayıklanması için getirilen kurban etlerinden dört küçükbaş hayvan eti kadarını,  yanlış saklama sonucu bozulduğu için atmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

KURBAN ETİ DİNLENMELİ

 Yeni kesilen hayvanın etinin belirli bir sıcaklığının olduğunu, bu  nedenle ağzı kapatılarak bekletilen ya da poşete sarılarak buzdolabına konulan  etlerin bozulma ve kokma yaptığını dile getiren Osman Yardımcı, şunları kaydetti:

 "Kurbanlık et parçalandıktan sonra sofra sinileri içerisinde balkona  konulmalı. Bir, iki saat orada dinlensin. Sıcaklığını attıktan sonra isteyenler  kasaplara getirsinler. Bir yere gidilecekse bile siniyle dolaba konulsun. Poşete  konulursa havasızlıktan bozuluyor. Poşete koymadan siniyle buzdolabına konulursa  hiçbir şey olmaz. Türkiye çapında 1 milyon dana, 3 ila 3,5 milyon kadar da  küçükbaş kesiliyor. Sadece küçükbaş hayvanların yüzde 25'ine vurduğun zaman,  aşağı yukarı 70 ton et bu şekilde ziyan olmuştur. Bu, bir milli servet kaybıdır."

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERkurban  et  çöp