UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

FLAŞ! HAC'DA YAŞANAN FACİA SONUCUNDA ÖLEN HACI ADAYLARININ SAYISI 717'YE YÜKSELDİ!..

FLAŞ! HAC'DA YAŞANAN FACİA SONUCUNDA ÖLEN HACI ADAYLARININ SAYISI 717'YE YÜKSELDİ!..

FLAŞ! HAC'DA YAŞANAN FACİA SONUCUNDA ÖLEN HACI ADAYLARININ SAYISI 717'YE YÜKSELDİ!..

Suudi Arabistan Sivil Savunma Birimi, Mina'da yaşanan izdiham nedeniyle 717 kişinin hayatını kaybettiğini, 805 kişinin yaralandığını bildirdi.

Olay sırasında Türk Hac kafilelerinin bulunmadığı ama bireysel olarak gidenler olabileceği düşünülüyor. Konuyla ilgili şimdilik net bir bilgi yok. FOX muhabirinin edindiği resmi olmayan bilgiye göre ise 10 Türk hacı adayının yaralandığı ileri sürüldü.

Türk hacıların sağlık durumu iyi

Hac görevi için eşiyle birlikte kutsal topraklarda bulunan eski AK Parti Bolu İl Başkanvekili Nurettin Doğanay, “İzdiham bizim 3 kilometre gerimizde yaşandı. Türk hacılar olarak biz en öndeydik. Bu sene ilk kez Türk hacılar en önde yürüdü. Türk hacıların sağlığı iyi” dedi.

Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinin Mina bölgesinde ‘şeytan taşlama’ sırasında yaşanan izdihamda en az 717 kişi öldü, 805 kişi de yaralandı. İHA muhabirinin telefonla ulaştığı Nurettin Doğanay, bölgede yaşanan olayları şöyle anlattı: “Bu yıl ilk kez Türk hacılar en öndeki bölümde yürüdü. Yaşanan izdiham 3 kilometre gerimizde yaşandı. Bizim grubumuzun yüzde 90’ı Türk hacılardan oluşuyor. Türk hacılar olarak bir aradaydık. Bizim olduğumuz bölümde bir olumsuz durum olmadı.”

Yürüyen merdivenlerde oldu

Mekke'deki facianın şeytan taşlama alanındaki yürüyen merdivenlerde meydana geldiği öğrenildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Mina'dan yürüyerek gelen ve şeytan taşlama alanına geçen hacılar, doğrudan 3. kata çıkarak şeytan taşlama ibadetini yapıyorlar.

 Mekke'deki izdihamın, şeytan taşlama ibadetini yapan hacıların 3. kattaki şeytan taşlama alanından zemin kata inip Mekke'ye giden ana çıkışa ulaşmak istediği sırada yürüyen merdivenlerde meydana geldiği belirtildi.

Ölen ve yaralananların tahliyesi için olay yerinde çalışmaların sürdüğü, bölgeye sevk edilen 4 bin personelin 200 ambulansla olayda hayatını kaybedenleri ve yaralananları hastanelere taşıdıkları bildirildi.

Türk Hacı adayı var mı?

Mekke'de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr Mehmet Görmez, ve Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri Türk hacı adaylarının durumları ile ilgili bilgi toplanması adına bölgede bir kriz masası oluşturdu.

Olay sırasında Türk Hac kafilelerinin bulunmadığı ama bireysel olarak gidenler olabileceği düşünülüyor. Konuyla ilgili şimdilik net bir bilgi yok

Hac'da yakınlarını merak edenler Diyanet İşleri Başkanlığı'nın oluşturduğu kriz masalarından haber alabilirler.

DİYANET'TEN AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Mina'da yaşanan izdiham üzerine Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in talimatıyla kriz masası oluşturduklarını bildirdi.

Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mina'da yaşanan izdihama ilişkin gelişmeleri, Diyanet İşleri Başkanlığının Mekke'deki hastanesi ve Mina'daki çadır hastanesinde takip ettiklerini söyledi.

Keleş, "Diyanet İşleri Başkanımızın talimatı ile kriz masası oluşturduk. Bize, şu ana kadar Türk hacılarıyla ilgili vefat haberi ulaşmadı. Ekiplerimiz takip ediyor. Bilgi ulaşması durumunda paylaşacağız" diye konuştu.

İzdihamın yaşandığı bölgede Suudi Arabistan ekiplerinin olaya müdahale ettiklerini ifade eden Keleş, doktor, hemşire ve ambulansların bir kısmının Mina'ya yönlendirildiğini kaydetti.

Hacı adaylarının Müzdelife'den Mina'ya intikal aşamasında olduğuna dikkati çeken Keleş, bu nedenle bölgeye ulaşmanın zaman aldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İslam dünyasında büyük üzüntüye yol açtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabe'de meydana gelen facianın İslam dünyasında büyük üzüntüye yol açtığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mina'daki izdihamla ilgili taziye mesajı yayınladı. Mina'da yaşanan izdihamda 200'ü aşkın hacının hayatını kaybetmesi dolayısıyla derin bir teessür içinde bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kabe'deki kazanın ardından mübarek Kurban bayramının ilk gününde yaşanan bu elim facia, tüm İslam dünyasında büyük bir üzüntüye yol açmıştır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajına şöyle devam etti:

"Hac vazifelerini ifa ettikleri sırada meydana gelen izdihamda hayatlarını kaybeden merhumlara Allah'tan rahmet, acılı ailelerine ve yakınlarına sabır, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Kabe'deki vinç kazası da dhil olmak üzere, bu hac mevsiminde ahirete irtihal eden kardeşlerimizi rahmetle yd ediyor, tüm Müslümanlara taziyelerimi sunuyorum."

2006 YILINDA 360'TAN FAZLA HACI ÖLMÜŞTÜ

2006 yılında yine aynı bölgede yaşanan izdihamda 360'tan fazla hacı hayatını kaybetmişti.

Mekke'de Hac ibadetini yerine getirmek üzere 2 milyondan fazla Müslüman bulunuyor.

Kâbe'de 11 Eylül günü genişletme projesi kapsamında Mescid-i Haram dışında bulunan bir vinç devrilmiş, yaşanan faciada aralarında 8 Türk'ün de bulunduğu 107 kişi hayatını kaybetmişti.

HAC'DA YAŞANAN FACİALAR

1987: Suudi yetkililer, İran yanlısı gösterilere müdahale ederken 400 kişi öldü.

1990: Kutsal bölgelere çıkan tünellerde bin 426 hacı öldü.

1994: İzdihamda 270 kişi hayatını kaybetti.

1997: Çıkan yangında 343 hacı öldü, bin 500 kişi yaralandı.

2006: "Şeytan taşlama" esnasında yaşanan kazada 364 hacı öldü.

AA

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERHAC  HACI  MEKKE  KABE  FACİA