UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

HER YIL BİNLERCE YERLİ VE YABANCI TURİSTİN GÖRMEYE GİTTİĞİ 'SÜMELA MANASTIRI' ZİYARETE KAPATILDI!..

HER YIL BİNLERCE YERLİ VE YABANCI TURİSTİN GÖRMEYE GİTTİĞİ 'SÜMELA MANASTIRI' ZİYARETE KAPATILDI!..

HER YIL BİNLERCE YERLİ VE YABANCI TURİSTİN GÖRMEYE GİTTİĞİ 'SÜMELA MANASTIRI' ZİYARETE KAPATILDI!..

Tarihi Sümela Manastırı Restorasyon Çalışmaları Nedeniyle Bugünden İtibaren 1 Yıl Süreyle Ziyarete Kapatıldı.

Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'nde bulunan tarihi Sümela Manastırı bugün itibariyle restorasyon çalışmaları nedeniyle 1 yıl süreyle ziyarete kapatıldı.Sabah saatlerinden itibaren ilk olarak girişte bulunan turnikelerin sökümüne başlanırken, giriş kısmına da "Restorasyon nedeniyle müze bir yıl ziyarete kapalıdır" yazısı asıldı. Manastıra ziyarete gelen aralarında Arap turistlerin bulunduğu çok sayıda yerli ve yabancı turist Sümela'yı ziyaret edemeden geri dönerken, yasağın Ramazan Bayramı tatili sonrasında başlatılmamasına tepki gösterdiler.

Öte yandan, restorasyon çalışmalarının bir yıl süreceği ifade edilirken, gelen ziyaretçiler manastırın çevresini gezmekle yetindiler.

Tepedeki inziva köşesi

Sümela Manastırı'nın Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında (375–395) Atina'dan gelen Barnabas ve Sophronios isimli iki rahip tarafından kurulduğu düşünülür. Sümela, manastır işlevini 1923 yılına kadar sürdürdü.

Yapı esas olarak ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazmadan oluşur. Bu yapılar topluluğu oldukça geniş bir alan üzerine yayılır. Manastırın girişinde su getirdiği anlaşılan büyük su kemeri yamaca yaslanmış durumdadır. Çok gözlü olan bu kemerin bugün büyük bir bölümü yıkılmıştır. Avlunun etrafındaki binalar içindeki dolaplar, hücreler, ocaklarda Türk sanatının etkileri de görülür.

18. yüzyılın başları

Manastırın ana ünitesini meydana getiren kaya kilisesinin ve ona bitişik şapelin iç ve dış duvarlarını donatan freskler 18. yüzyılın başlarına tarihlenir. Bu fresklerde üç ayrı devirde yapılan üç tabaka görülebilir.

Trabzon'un Maçka ilçesinin Altındere köyü sınırları içinde yer almaktadır. Altındere vadisine hakim Karadağ'ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sumela Manastırı, halk arasında "Meryem Ana" adı ile anılır.

Sabah

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERSÜMELA MANASTIRI  TRABZON