UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

İNGİLTERE METEOROLOJİ DAİRESİ AÇIKLADI! DÜNYA TARİHİNİN EN SICAK YILLARINI YAŞIYORUZ!..

İNGİLTERE METEOROLOJİ DAİRESİ AÇIKLADI! DÜNYA TARİHİNİN EN SICAK YILLARINI YAŞIYORUZ!..

İNGİLTERE METEOROLOJİ DAİRESİ AÇIKLADI! DÜNYA TARİHİNİN EN SICAK YILLARINI YAŞIYORUZ!..

İngiltere Meteoroloji Dairesi, dünyada 2015 ve 2016’nın tarihte kaydedilen en sıcak yıllar olacağını ve sıcaklıkların daha da artabileceği uyarısını yaptı.

Uzmanlar, sera etkisi yapan gazların doğal döngü üzerindeki etkisinin artmasıyla iklim sisteminde büyük değişiklikler olabileceğine dikkat çekti. Araştırmaya göre, Büyük Okyanus’ta görülen okyanus-atmosfer olayı El Nino’nun dünya genelinde sıcaklıkları artırması bekleniyor. Dünyanın diğer bölümleri ısınırken, Avrupa’da yazların bir süre serin geçeceği belirtiliyor.

Bin yıllık ortalamanın üzerindeyiz

Uzmanlara göre 2015’te dünyanın yüzey sıcaklığı rekor seviyede; 1061-1990 ortalamasının 0,68 derece üstünde seyrediyor. İngiltere Meteoroloji Dairesi’nin İklim Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof Stephen Belcher, “Doğal oluşumlarının küresel sıcaklıkları etkilediğini biliyoruz ancak bu yıl şimdiye kadar gördüğümüz yüksek sıcaklıklar, sera gazlarının devam eden etkisine işaret ediyor. Gelecek yılın da aynı derecede sıcak olması olası. İklimimizin değişmeye başladığı açık” dedi. Reading Üniversitsi’nden Prof Rowan Sutton da “2014, 1015 ve 2016 en sıcak yıllar arasında yer alabilir. Bu bir tesadüf değil. Sera gazlarının etkisiyle okyanuslar ve atmosferde oluşan enerjinin etkilerini görüyoruz” diye konuştu.

Endişelendiren fotoğraf

Yer İsviçre’nin yerden 2501 metre yükseklikteki Saentis dağı. Fotoğraf 30 Ağustos’ta çekildi. Sıcaklık 25 derecenin üzerinde. Bu fotoğraf bile değişimin ne kadar korkutucu olduğunu gösteriyor.

Büyük değişimler yaşanıyor

Bilim insanlarına göre, artan karbondioksit emisyonu ve okyanuslardaki doğal olaylar iklim sistemini “çok ilginç bir hale getirdi”. Uzmanlar, büyük değişimlerin başlamış olabileceğini belirtiyor. İngiltere Meteoroloji Dairesi’nden Prof Adam Scaife, “Aynı anda birçok büyük değişimin meydana geliyor olması nedeniyle dünyanın iklimi açısından bir dönüm noktasındayız” diyor. Büyük Okyanus’ta kısa ve orta vadede hava sıcaklıklarını etkileyecek iki olay yaşanıyor. Yaklaşık beş yılda bir Büyük Okyanus’taki akımın tersine dönmesiyle El Nino oluşuyor, normalde kuraklık varken yağış oluşuyor, yağmur varken de kuraklık geliyor. Uzmanlar şimdi de benzer bir durumun yaşanabileceğini söylüyor. Güney Afrika, Doğu Asya ve Filipinler’de kuraklık riskinin artabileceği, Güney Amerika’ya da yağışların gelebileceği söyleniyor. California’daki kuraklığın sona erebileceği belirtiyor.

Milliyet

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERSICAKLIK  METEOROLOJİ  DÜNYA  İNGİLTERE