UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ÜNLÜ ANTROPOLOGDAN İLGİNÇ AÇIKLAMA! "AYNI ANDA BİR ÇOK KİŞİYİ SEVMEK MÜMKÜN!.."

ÜNLÜ ANTROPOLOGDAN İLGİNÇ AÇIKLAMA! "AYNI ANDA BİR ÇOK KİŞİYİ SEVMEK MÜMKÜN!.."

ÜNLÜ ANTROPOLOGDAN İLGİNÇ AÇIKLAMA! "AYNI ANDA BİR ÇOK KİŞİYİ SEVMEK MÜMKÜN!.."

İnsan beynini inceleyen Helen Fisher, TED konuşmasında "Aynı anda birçok kişiye yoğun duygular hissetmemiz mümkün" dedi.

Biyolojik antropolog Helen Fisher, bir insana aşık olmanın ne demek olduğunu şu sözlerle özetliyor: "Sevdiğiniz insan bir anda dünyanın merkezine oturur. Onu sadece seksüel olarak değil, bir bütün olarak delicesine özlemeye, istemeye başlarsınız. Onunla ilgili sevmediğiniz tüm özelliklerin listesini yapsanız bile, hepsini anında bir kenara bırakıp sadece sevdiğiniz özelliklerini görmeye devam edersiniz. Bu bir obsesyondur."

"Neden severiz, neden aldatırız" alt başlığında TED konuşması yapan Helen Fisher, aşık olduğumuzda biyolojik olarak neler yaşadığımızı anlattı. Konuşmasında,"Romantik aşklar sadece beyindeki dopamin hormonunun fazla salgılanmasıyla ilgilidir, başka bir anlamı yok" dedi.

AŞK BİR DUYGU DEĞİL, SÜREÇTİR

Konuşmacı Fisher, bilimadamlarından oluşan ekibiyle birlikte, aşık insanların beyin fonksiyonlarını inceledi. Ekip yaptığı sunumda, aşık insanların önce sıradan bir fotoğrafını gösterdi. Ardından sevgililerin birbirine bakarken çektirdikleri bir başka fotoğrafı projeksiyona yapsıttı. Fisher, insanların partnerleriyle beraberken beyin fonksiyonlarının daha aktif çalıştığı bilgisini verdi.

Sevgililer birbirlerine bakarken beynin dopamin (ödüllendirme) hormonu daha çok çalışıyor. Sigara içerken ya da orgazm olurken beynin uyarılan bölgesi, sevgiliye bakarken de aynı şekilde aydınlanıyor.

Fisher, "Bu şu anlama geliyor" diye açıklıyor durumu: "Romantik aşk bir duygu değil, bir süreçtir. Hatta bence seksten daha kuvvetli bir süreçtir."

Birçok diğer araştırma da aynı şeyi söylüyor: Aşk, beyinde bir motivasyon ve ödül sistemi etkisi yaratıyor. Peki eğer aşk bir ödülse, neden aşık olduğumuz insanları aldatırız?

AYNI ANDA BİRÇOK KİŞİYİ SEVEBİLMEK MÜMKÜN

Fisher bu durumu şöyle açıklıyor: "Romantik aşk, beynin sadece ödül kısmını aktivite etmiyor. Üç kısmı birden aynı anda çalıştırıyor. Birincisi seks bölümü. Yani, karşı konulamaz sinirsel güdü. Bu güdü genlerimizi devam ettirmemiz için bizi partner arayışına sokuyor. İkincisi, romantik aşk bölümü. Bu bir insana odaklanıp enerjimizi ona yönlendirmemezi sağlıyor. Üçüncüsüyse, uzun süreli ilişki kurma güdüsü. Birlikte uzun zaman geçirebileceğimiz güvenilebilir bir insan arıyoruz. Böylece çocuk yapıp bir aile olabiliyoruz. Herneyse; bu beyin sistemleri, yani seks, romantik aşk ve uzun süreli ilişki bölümleri her zaman aynı anda ve aynı kişi için aydınlanmayabiliyor. Yani bir insana çok derin duygularla bağlanıp uzun süreli ilişki kurmak isterken, aynı anda bir başka insana romantik aşk duyup, bir üçüncüsünü de cinsel olarak çekici bulmak mümkün."

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERaşk  sevmek  antropolog  uzman  helen fisher  ted