UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

YAZ DİZİLERİ SİNEMACILARIN İŞİNİ BOZDU!..

YAZ DİZİLERİ SİNEMACILARIN İŞİNİ BOZDU!..

YAZ DİZİLERİ SİNEMACILARIN İŞİNİ BOZDU!..

TV kanalları dizi çekmeye tam gaz devam edince yaz aylarında film çeken sinemacıların işi bozuldu ama neden ve nasıl? Cevabı Murat Tolga Şen'in yeni yazısında...

Malum, Türkiye’de dizi yapanlarla sinema filmi yapanların yolu sürekli kesişir. Başka ülkelerde nasıldır bilmiyorum ancak bizdeki kadar yoğun bir etkileşim olmadığı muhakkak. Sinema filmlerinde oynayan değerli aktörlerimizin/aktrislerimizin hepsi dizilerde de oynamaktadır.  İşin yapım ve set tarafında da durum aynıdır. Film yapmayı imkanlı kılan alet edevat kışın dizilere yazın sinemacılara kiralanır.

Bu yaz televizyonlar tatile girmedi. Bir sürü yaz dizisi seti kuruldu, oyuncular-set emekçileri çalışmaya devam etti. Üstüne bir de TRT’nin çekeceği TV filmleri gelince hesabını yazın çekeceği filme göre yapan sinemacıların hesabı fena halde şaştı.

Yeni filminin setine bugün başlayacak olan yönetmen dostum Orçun Benli ile lafladık telefonda, “üç bine kiraladığımız ekipman için bu yaz altı bin istiyorlar, büyük yapımcılar oyuncuları sözleşmeyle bağlamış, istediğimiz insanlarla çalışamıyoruz” diyor.

Evet, bunun ben de farkındayım. Özellikle gişe komedilerinde bu “bunlar bizim, kalanlar sizin olsun” dendiği anlaşılıyor. Kalburüstü oyuncular BKM gibi büyük yapımcılarla çalışıyorlar. BKM bir zamanların Arzu Film’i oldu bile denebilir. Daha özenli bir film yapımcılığına ve güçlü PR imkanlarına sahip. BKM’den çıkan bir filmin gişede iş yapmaması pek ihtimal dahilinde değil ancak üretim bolluğunda onlardan da kötü işler gelmeye başladı. Geriye kalan bağımsız sinemacılar da yapım-yapımcı-yönetmen seçmeyen oyuncularla çalışıyorlar. Komedi işinde cast önemli, doğru takımı kuramayınca sıkıntı büyük.

Ekipman meselesine gelince… Demek ki artık yaz gelse de film çeksek dememeli çünkü fark eden pek bir şey olmayacak. En güzeli, sinema sektörünün kendi ekipmanlarına, platolarına sahip güçlü yapım firmalarından oluşması ancak o benim güzel ve yalnız ülkemde pek mümkün görünmüyor. Yıl olmuş 2015 hala imkansızlıklar içinde film çekiyoruz. İfade ihtiyacımız büyük ancak onu mümkün kılacak yapıyı hiçbir zaman oturtamadık.

Ama asıl curcunayı vizyonda göreceğiz önümüzdeki aylarda… Artık film yapmak değil, vizyona sokmak mesele, üretim artıyor ama bu kadar çok yerli yapıma ihtiyacımız yok. Türk sineması şişiyor, patlamaya da epey yakın bir balon bu.

MURAT TOLGA ŞEN – MEDYARADAR

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERMURAT TOLGA ŞEN  MEDYARADAR  DİZİ  SİNEMA