UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

EVDE ÇOCUK BAKICISI ÇALIŞTIRIYORSANIZ DİKKAT!..

EVDE ÇOCUK BAKICISI ÇALIŞTIRIYORSANIZ DİKKAT!..

EVDE ÇOCUK BAKICISI ÇALIŞTIRIYORSANIZ DİKKAT!..

Çalışan annelere, çocuk bakımı için destek projesi başladı. Başvuru yapan annelere bin lira (300 euro) hibe verilecek. Ancak bakıcıların sigorta primlerini ve maaşlarını düzenli olarak yatırması gereken anneler aksi durumda destekten yoksun kalacak.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr.Resul Kurt'un Dünya'da yer alan yazısına göre; Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi kesin kayıtları 6 Temmuz 2015 itibariyle başlamıştı. Kesin kayıt yaptıran annelerin proje kapsamında sağlanan hibeden faydalanabilmeleri için istihdam ettikleri çocuk bakıcısının sosyal güvenlik primini ve maaşını her ay düzenli olarak ödemeleri gerekiyor.

Kural olarak çalışanların maaş ve prim ödemeleri çalışmanın gerçekleştiği ayı takip eden ay içerisinde yapılmaktadır.

Bu nedenle 2015 Temmuz ayı içerisinde kesin kayıt yaptıran annelerin, bakıcı için yapacakları ilk maaş ve prim ödemelerini, 2015 Ağustos ayı içerisinde yapması gerekiyor.

2015 yılı Ağustos ayı içerisinde kesin kayıt yaptıracak olan annelerin ise, bakıcı için yapacakları ilk maaş ve prim ödemelerini 2015 Eylül ayı içerisinde yapması gerekmektedir. Anneler proje süresi boyunca her ay bu yükümlülüğü yerine getirmek zorundadırlar.

"Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu" Projesi'yle ilk kez iş hayatına girecek ya da iş hayatına geri dönecek küçük çocuk sahibi annelere ve hizmet akdiyle çalışan annelere (5510 4/a sigortalısı annelere) çocuklarının bakımı için çocuk bakıcısı istihdam edebilmelerini temin etmek üzere mali destek sağlanacaktır.

Bu projenin amacı kayıt dışı çalışan çocuk bakıcılarının kayıtlı istihdamının artırılması, çalışan annelerin doğum sonrasında işlerine geri dönme süreçlerinin kolaylaştırılarak işgücü piyasasından kopmalarının önlenmesi ve genel olarak kadınların işgücüne katılımlarının artırılması amaçlanmaktadır.

Projeden yararlanmak isteyen adayların Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) web sayfası www.sgk.gov.tr ile proje web sayfası www.evdecocukbakimi.net adreslerini kullanmaları gerekmektedir.

Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyleri, sigortalı çalışan kadın sayıları, bir yılda analık iznine ayrılan ortalama çalışan kadın sayıları, nüfusları ve proje bütçe kısıtı kriterlerine göre seçilen İzmir, Bursa ve Antalya illerinde uygulanacak olan proje sayesinde, 5 bin annenin doğrudan ve 5 bin çocuk bakıcısının dolaylı olmak üzere proje süresince yaklaşık 10 bin kadının kayıtlı istihdama kazandırılması hedeflenmektedir.

Projeden faydalanan annelerin yükümlülükleri;

• Takvim ayları itibariyle aylık 30 gün bir işverenin yanında çalışmaları

• Yanlarında çalıştırdıkları çocuk bakıcısının ücretini zamanında ödemeleri

• Takvim ayları itibariyle bakıcı adına 30 gün sosyal güvenlik primlerini düzenli olarak yatırmaları,

• Çocuk bakıcısının iş kazası geçirmesi veya meslek hastalığına yakalanması halinde bunun süresi içinde SGK'ya bildiriminin yapılması,

• Evde sigortalı çocuk bakıcısı çalıştırdıkları için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda belirtilen diğer yükümlülükleri yerine getirmeleri,

• Bakıcının, çocuğun ya da kendisinin durumlarında projeyi etkileyecek değişiklikleri (evlenme, boşanma, işten çıkma, vefat vb.) ilgili il müdürlüğüne 15 gün içerisinde bildirmeleridir.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERçocuk  destek  bakıcı  proje