UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

4. ULUSLARARASI KLARNET FESTİVALİ İLE İSTANBUL MÜZİĞE DOYACAK!..

4. ULUSLARARASI KLARNET FESTİVALİ İLE İSTANBUL MÜZİĞE DOYACAK!..

4. ULUSLARARASI KLARNET FESTİVALİ İLE İSTANBUL MÜZİĞE DOYACAK!..

DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLER 4. ULUSLARARASI KLARNET FESTİVALİ İÇİN İSTANBUL’DA

Sokağın müzikle dansına geri sayım başladı. 3 yıldır müzikseverler tarafından büyük bir ilgiyle takip edilen, Serkan Çağrı’nın sanat direktörlüğünü üstlendiği Uluslararası Klarnet Festivali, 2015’te de İstanbul’a nefes verecek. Bu sene 10-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler zincirinde 7’den 70’e herkesin müzikle buluşmasını sağlayacak geniş bir yelpazede konser, sergi ve söyleşiler yine İstanbullu seyircinin ajandasındaki vazgeçilmez yerini alacak.

 “İstanbul Nefes Alıyor” sloganıyla, Doğuş Grubu’nun ana sponsorluğunda, Türk Telekom, Türk Ekonomi Bankası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık, Beyoğlu Belediyesi, Türk Hava Yolları, Şehir Hatları, Manço Production, hepsiburada.com, Akıneri Nefesli Sazlar Laboratuvarı ve Arter’in destekleriyle yapılacak 4.Uluslararası Klarnet Festivali, şehrin kültür sanat hayatına farklı bir renk ve eğlence katacak.

Festival takipçilerini dünyanın en seçkin müzisyenleriyle buluşturmayı kendine ilke edinen etkinlik, bu yıl da programıyla şehrin yoğunluğundan, sıkıntısından, gürültüsünden bunalmış insanlara şehrin içinde müzik dolu bambaşka bir dünya yaratarak “nefes” almalarını sağlayacak. Toplum İçin Sanat Derneği (TOİSAD) tarafından gerçekleştirilen 4. Uluslararası Klarnet Festivali’nde dinleyiciler her renk ve zevke hitap edecek müzisyenler ve müzik gruplarıyla festivalin çoksesliliğini sonuna dek yaşayacaklar.

Uluslararası Klarnet Festivali’nin programı, İstanbul Ritz Carlton Hotel’de düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu. Televizyon programcısı Gülay Afşar’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıya konuşmacı olarak, festivalin sanat direktörü Serkan Çağrı’nın yanı sıra festivalde Barış Manço anısına yapılacak “Ustaya Saygı” gecesi hakkında bilgi vermek üzere Batıkan Manço katıldı.

Uluslararası Klarnet Festivali'nin, müziğin farkı tarzlarından dünyaca ünlü isimleri İstanbul’da buluşturduğunu belirten Serkan Çağrı, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu yıl dördüncüsünü düzenleyeceğimiz Uluslararası Klarnet Festivali'ni dünyaya nefes veren bir festival olarak tasarladık. Klarnetin başrolde olduğu, fakat müziğin tüm renklerine açık olan bir festival düzenleyeceğiz. Festival heyecanı, konser salonlarından taşarak şehrin her yerine yayılacak. Vapurlardan meydanlara, metro istasyonlarından havalimanlarına kadar müzik şehre, İstanbullulara nefes verecek.”

Festivalle ilgili duygularını basınla paylaşan Serkan Çağrı ‘Klarnet Festivali benim için hayal gibi bir şeydi. Düşündükçe olgunlaştı. ‘Müziğe  hayat veren enstrümanlarla neden bir festivalimiz yok?’ diye düşündüm ve bu inanç yolunda ilerlemeye başladım. Ekibimiz ise bu işi daha profesyonel hale getirdi.  Kurduğumuz hayallere inanıyorsak gerçekleşmesi öyle zor değil. Hayatımda hayal yolculuğu oldu her şey. Klarnet Festivali de bunlardan biri’ ifadelerini kullandı.

Bu yılki ‘Ustaya Saygı’ konserinde ‘Barış Manço’nun anılacağını vurgulayan Çağrı, ‘Çok değerli müzisyenlere sahibiz. Ülke sınırlarını aşmış sanatçılarımızı hatırlatmak hepimizin görevi. Bu yıl da bize ‘Adam Olacak Çocuk’ cesareti veren Barış Manço’ya saygı duruşunda bulunacağız. Ailesi de bize çok büyük bir manevi destek sundu. ‘ diye konuştu.

MÜZİĞİ SUSTURMAK, HAYATI SUSTURMAKTIR

Konuşmasında müziğin hayatın akışının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Serkan Çağrı, duyguların, sevinçlerin ve üzüntülerin müzikle bütünleştiğini söyledi. Müzik etkinliklerinin çeşitli nedenlerle ertelenmesini veya yapılmamasını doğru bulmadığını belirten Çağrı, müzik meslek birliklerinin son dönemde yaptığı çağrıyı haklı bulduğunu ifade ederek “Müziği susturmak hayatı susturmaktır” dedi. Çağrı, ayrıca ‘ Sadece salon konserleri yapmayı düşünmüyoruz. Müzik her yerdedir. Çok üzücü duygularda boğulduğumuz bir süreçten geçiyoruz. Küçüklükten beri bir mahallede kavga olsa, radyonun, televizyonun sesi kısılırdı. Ama neden olduğunu bilmiyorduk. Hayat müziksiz çekilebilir bir süreç değil. Biz nasıl olur da sesi hayatımızdan çıkarırız? Müzik hepimizin duygularını anlatan bir araçsa, hiç susmamalıdır. Müzik sadece eğlence demek değildir, müzik biz demektir, hayat demektir’ açıklamasında bulundu.

Barış Manço’nun küçük oğlu Batıkan Manço ise konuşmasında şunları söyledi: ‘Özellikle 17’sini heyecanla bekliyorum. Babamla ilgili olduğu için farklı bir heyecanım var. Onu ifade etmesi zor. Babamın 70’li yıllardaki albümlerinde de klarneti duyabilirsiniz. Müzik adamı olduğu için enstrümanların hepsini çok severdi’

Bu yılın sürpriz isimleri arasında; Yunanistan’ın yaşayan efsanelerinden ünlü sanatçısı GEORGE DALARAS, Türk müziğinin dünyadaki temsilcisi klarnet sanatçısı SERKAN ÇAĞRI, jazz ve gypsy müziğinin karışımıyla damaklarda muhteşem bir lezzet bırakan NY GYPSY ALL STARS, Hindistan’ın canlı performanslarıyla tüm dünyada vazgeçilmez bir yere sahip olan perküsyon üstadı TRILOK GURTU, çağdaş Türk müziğinin önde gelen isimlerinden piyanist TULUĞ TIRPAN, BBC tarafından verilen “R3 Awards for World Music” ödülüne sahip olan ve Bulgaristan’ın tanıtım yüzü olmaya layık görülen değerli isim İVO PAPAZOV ve TRAKIA BAND, Klezmer müziğini caz motifleriyle yorumlayan THE DAKATO JIM BAND, Arap dünyasının sevincini ve kederini İstanbul’a taşıyacak olan genç klarnetist GHASSAN ABU HALTAM ve UMMAN ROUH TRIO, klezmer ile gypsy jazz müziğinden etkilenerek yola çıkan ve altı farklı kültürü altı farklı ülkeden müzisyen ile bir araya getiren BARCELONA GIPSY KLEZMER ORCHESTRA yer alıyor.

BARIŞ MANÇO’YA SAYGI DURUŞU - USTAYA SAYGI KONSERİ

Festivalin gelenekselleşen etkinliklerinde “Ustaya Saygı” bölümünde bu sene Türkiye’nin en önemli değerlerinden, 1999’da aramızdan ayrılan besteci, söz yazarı ve rock müziği sanatçısı, BARIŞ MANÇO anılacak. Sanatçının dillere pelesenk olmuş unutulmayan şarkılarını CANSU, DOĞUKAN MANÇO, FETTAH CAN, GÖKHAN TEPE, HAKAN AYSEV, KEREMCEM, MİNE MUCUR, ÖYKÜ GÜRMAN, SERKAN ÇAĞRI, YAVUZ BİNGÖL ve ZARA, klarnet sanatçısı SERKAN ÇAĞRI eşliğinde icra edecek.

DALARAS’TAN ÖZEL REPERTUAR - SEVDA SESLERİ KONSERİ

Yunan müziğinin duayen ismi GEORGE DALARAS, klarnet virtüözü SERKAN ÇAĞRI ile beraber vereceği konser ile 4. Uluslararası Klarnet Festivali için görkemli bir kapanış gecesi gerçekleştirecek. Türk - Yunan dostluğunu sahneye taşıyacak olan ikili İstanbullu müzikseverler için de çok özel bir repertuar hazırlıyor. Rebetiko'dan Türk müziğine geniş bir repertuar ile dinleyenleri heyecanlandıracak konser, 19 Eylül’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek.

 “DÜNYA TEK NEFES” KONSERİ

Gypsy müziğini Türk, caz, funk gibi pek çok müzik türü ile birleştiren ve enerjik performansları ile kısa sürede tanınan NY Gypsy All Stars, Makedonya’dan Ismail Lumanovski (klarnet), Yunanistan’dan Panagiotis Andreou (bas gitar), Amerikalı Jason Lidner (keyboard), Türkiye’den Tamer Pınarbaşı (kanun) ve Engin Günaydın (davul) ile New York’ta kuruldu. Bu yıl NY Gypsy All Star, Hindistan’ın efsanevi perküsyonistlerinden Trilok Gurtu ile aynı sahnede bir araya gelecek. Trilok Gurtu’nun müziğinde caz fusion, dünya müziği, Hint müziği ve diğer birçok müzik türü bir arada duyuluyor. Bu ekibe ayrıca İstanbullu besteci ve piyanist Sabri Tuluğ Tırpan da katılacak. Dünyanın üç köşesinden gelecek ve bir sahnede buluşacak müzisyenlerin heyecanı tüm salonu saracak. Konser 18 Eylül’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERistanbul  klarnet  festival