UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

VATANDAŞ DÜŞSÜN DİYE BEKLERKEN, FIRSATÇILAR ÇIKSIN DİYE STOK YAPIYORMUŞ!..

VATANDAŞ DÜŞSÜN DİYE BEKLERKEN, FIRSATÇILAR ÇIKSIN DİYE STOK YAPIYORMUŞ!..

VATANDAŞ DÜŞSÜN DİYE BEKLERKEN, FIRSATÇILAR ÇIKSIN DİYE STOK YAPIYORMUŞ!..

Kilosu 10 liraya fırlayan limonda, patatesteki gibi 'stok' vurgunu yapıldığı belirlendi. Nevşehir'deki mağaralarda 800 bin sandık limon çıktı. Fırsatçılar piyasaya az miktarda ürün verip yüksek kârı cebine indirdi.

Piyasada kilogram fiyatı 10 liraya dayanan limonda, tıpkı bir dönem patateste olduğu gibi 'stok' vurgunu yapıldığı ortaya çıktı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı incelemelerde Nevşehir'de mağaralarda bulunan limon depolarında 16 bin tona karşılık gelen 800 bin sandık limonunun tutulduğu, bunların piyasaya çok az miktarda sürülerek, yüksek kâr elde edildiği saptandı.

'FİRE VAR' DİYORLAR

Edinilen bilgiye göre; depolardan şu an ortalama 4.5-5 liradan satışa çıkan limon, tüketiciye yaklaşık 10 liraya ulaşıyor. Tüccarlar, limonun depolardan başlayarak yüksek fiyattan satışa çıkmasına "Yüzde 30 fire kaybımız var, zarar ediyoruz" gerekçesini gösteriyor.

HALDE 5, MAR KETTE 10 TL

Nevşehir'deki mağaralar, sadece patatesin değil, limonun da depolanma merkezi konumunda bulunuyor. Edinilen bilgiye göre, geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleştirilen hasat döneminden sonra depolara toplam 1 milyon 300 bin ton limonun girişi yapıldı. Tüketiciler, kilogramı 10 liraya çıkan limonu tane hesabı ile alıp evine götürmeye çalışırken, halihazırda 800 bin sandık (16 bin ton) limon Nevşehir'deki depolarda bulunuyor. Aracılar, tüccarlar depolardaki limonu peyderpey az miktarlarda piyasaya sürerek, yüksek kâr elde etmeye çalışıyor. Şu an İstanbul, Ankara, Antalya ve Mersin hallerinde limonunun ortalama satış fiyatı 4.8 lira düzeyinde. 3 büyük marketin fiyatları ise 6.45 ile 8.90 lira arasında seyrediyor. Özellikle İstanbul'da belli başlı semtlerdeki marketlerde limon kilogramı 10 liradan satışa sunuluyor.

LİMON FAZLASIYLA VAR

Yetkililerin bilgilere göre, 16 bin ton limon Türkiye'nin Eylül ayındaki yeni hasat dönemine kadar olan ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecek nitelikte. Her yıl Eylül'de başlayan limon hasadı, Kasım'a kadar sürüyor. Şubat'a kadar limonun depolara girişi yapılıyor.

Takvim

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERlimon  vurgun  piyasa  Nevşehir  stok