UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

GELECEĞİ PARLAK BİR OYUNCUYKEN BİR ANDA HAYATI ALTÜST OLAN ARDA KURAL NEDEN SOKAKTA YAŞIYOR?

GELECEĞİ PARLAK BİR OYUNCUYKEN BİR ANDA HAYATI ALTÜST OLAN ARDA KURAL NEDEN SOKAKTA YAŞIYOR?

GELECEĞİ PARLAK BİR OYUNCUYKEN BİR ANDA HAYATI ALTÜST OLAN ARDA KURAL NEDEN SOKAKTA YAŞIYOR?

Haberlerde Arda Kural'ın sokaklarda yaşadığı ve yardıma muhtaç olduğu vurgulandı. Daha önce şizofreni teşhisi konulduğu açıklanan Kural'ın durumunu Therapiagroup'tan Psikoterapist Ceylan Özge Kunduz yorumladı.

Yüz yüze değerlendirmediğimiz biri ile ilgili yapacağımız değerlendirme tam ve yerinde olmayacaktır. Medyada Arda Kural ile ilgili birçok haber olmasına rağmen ne tür bir tanıyla nasıl bir tedavi görmüş olduğunu bilmiyoruz. Ona dair söyleyeceklerimiz spekülasyondan ileri gitmeyecektir ancak genel olarak şizofreni ve psikozdan bahsetmemiz mümkün.

Şizofreni genellikle geç ergenlikte ya da erken yetişkinlikte ortaya çıkan ciddi bir ruh sağlığı bozukluğudur. Birbiriyle tutarlı olmayan, mantık dışı düşüncelerle, tuhaf konuşma ve davranışlarla, sanrı ve varsanılarla (görsel, işitsel vb.) karakterize olan şizofrenide kişinin gerçekliği test etme yetisi bozulur.

Bir anlamda kişi dış dünya ile iç dünyayı birbirinden ayıramaz. İşlevselliği belirgin derecede etkilenir. Şizofreniyi psikotik ataklarla karıştırmamak gerekir. Kimi zaman kişi gerçeklik yetisini korurken kısa bir süreliğine şizofreni belirtileri gösterebilir ancak bu şizofreni tanısı konması için yeterli değildir. Şizofreni kognitif bozulmaların eşlik ettiği, kronik bir seyir izleyebilir. Şizofreni kimi zaman medyada şiddetle ilişkilendirilse de şizofreni tanısı konmuş kişilerin diğerlerine değil kendilerine zarar vermeleri daha olasıdır. Yine şizofreniyle ilişkilendirilen bir diğer olgu da sokakta yaşamdır.

Şizofreninin sokakta yaşamaya neden olduğunu ya da şizofreninin belirtilerinden birinin sokakta yaşam olduğunu söylemek yanlış olur ancak özellikle A.B.D.’de istatistiklere bakıldığında sokakta yaşayan kişilerin üçte birinin şizofreni ya da bipolar tanısı almış olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla, daha doğru bir açıklama, sokakta yaşam ve şizofreninin birlikte görülme sıklığının daha fazla oluşudur.

Radikal

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERArda Kural