UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

5 AYRI UZAY KOMUTANLIĞI KURULMASI İÇİN TALİMAT VERİLDİ, UZAYDA BEŞ ASKERİ KEŞİF VE GÖZETLEME UYDUSU FAALİYETE SOKULACAK!..

5 AYRI UZAY KOMUTANLIĞI KURULMASI İÇİN TALİMAT VERİLDİ, UZAYDA BEŞ ASKERİ KEŞİF VE GÖZETLEME UYDUSU FAALİYETE SOKULACAK!..

5 AYRI UZAY KOMUTANLIĞI KURULMASI İÇİN TALİMAT VERİLDİ, UZAYDA BEŞ ASKERİ KEŞİF VE GÖZETLEME UYDUSU FAALİYETE SOKULACAK!..

Genelkurmay Başkanı Özel, 5 ayrı uzay komutanlığı kurulması için talimat verdi. Ayrıca, özellikle sınır güvenliği için uzayda beş askeri keşif ve gözetleme uydusu faaliyete sokulacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde anlık istihbarat için uzay seferberliği başladı. Karargah’taki son toplantıda Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, 5 ayrı uzay komutanlığının kısa sürede hayata geçmesini istedi.

Bu çerçevede Keşif ve Gözetleme, İhbar-İkaz, Elektronik Destek, Konumlama Seyrüsefer Uydu Komutanlıkları ve Uydu Fırlatma Merkezi Komutanlıkları teşkil ettirilecek.

UZAYDAN İSTİHBARAT

Özel’e 2 yıl önce kurulan Uzay Grup Başkanlıkları’nın faaliyetleri de anlatıldı. Türkiye’nin ilk keşif ve gözetleme uydusu olan Göktürk 2'den gelen görüntülerin işlendiği vurgulandı. Özellikle sınır geçişleri konusunda önemli görüntülere ulaşıldığı ifade edildi. Ortadoğu’da sınır geçişlerinin arttığını dikkate alan TSK komuta kademesi, ilk aşamada uzayda beş askeri keşif ve gözetleme uydusunun bulunması hedefini koydu. 5 uydu aynı anda çalışırsa vakit kaybetmeden istenen istihbarat elde edilebilecek.

Uzay savaşları çağında Mehmetçik’in geride kalmaması için atılan adımlar Türkiye’nin en yüksek çözünürlüklü keşif gözetleme uydusu Göktürk-1 ile zirve yapacak. 2009'da İtalyan Telespazio şirketiyle 2013'te uzaya fırlatılmak üzere sözleşme imzalandı.

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜK

Telespazio ise projeye Fransız Thales'i dahil etti. 261 milyon euroluk projede (yaklaşık 725 milyon TL), uydunun 2016'dan önce uzaya fırlatılmasının mümkün olmadığı kaydediliyor. Uydu, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü (0,5) görüntü elde edilmesine imkan tanıyacak

BALİSTİK FÜZE TESPİT EDİLECE

Genelkurmay'dan daha önce yapılan açıklamada, uluslararası alanda kabul edilen ‘uzayın barışçı ve savunma amaçlı kullanımı konsepti' doğrultusunda ‘Uzay Yol Haritası' çalışmaları yürütüldüğü belirtilmişti. Bu çalışmalarda ‘Balistik füze tehdidinin önceden tespit edilebilmesi amacıyla erken ihbar-ikaz, harekât alanında elektronik muharebe düzeninin analizi amacıyla elektronik destek sağlanmasının hedeflendiği' dile getirilmişti.  

Bugün

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERuzay