UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

FLAŞ! TEHLİKELİ GELİŞME! İRAN SAVAŞ GEMİLERİ ADEN KÖRFEZİNDE!..

FLAŞ! TEHLİKELİ GELİŞME! İRAN SAVAŞ GEMİLERİ ADEN KÖRFEZİNDE!..

FLAŞ! TEHLİKELİ GELİŞME! İRAN SAVAŞ GEMİLERİ ADEN KÖRFEZİNDE!..

İran'ın iki savaş gemisi Aden Körfezi'ne ulaştı, ABD de iki gemiyle karşılık verdi. Tahran ticari güvenliği gerekçe gösterirken Washington Yemen'e silah sevkiyatı konusunda uyardı.

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın (ISNA) haberine göre, 8 Nisan'da Aden Körfezi'ne gitmek için yola çıkan İran Deniz Kuvvetleri'ne ait iki savaş gemisi Aden Körfezi'ne ulaştı.

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Habibullah Seyyari, bölgeye gönderilen gemilerin görevininin ticari gemilerin güvenliğini sağlamak ve İran'ın açık denizlerdeki çıkarlarını korumak' olarak açıklamıştı.

ABD filoyu güçlendirdi

Aden Körfezi'nde, Yemen açıklarında halihazırda 7 savaş gemisi bulunan ABD de bölgedeki filosunu iki savaş gemisiyle daha takviye etti.  

ABD Başkanı Barack Obama Salı günü yaptığı açıklamada İran'ın Yemen'deki Husilere silah sevkiyatı yapmasının bölgedeki ticaret yolunun güvenliğini tehlikeye atacağını söylemiş ve bu konuda Tahran'ı net bir şekilde uyardıklarını söylemişti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Amerikan savaş gemilerinin körfeze gönderilmesinin 'yapılması gereken bir hamle' olduğunu söyledi.

Reuters'a konuşan adı açıklanmayan ABD yetkililer ise gemilerin bölge deniz güvenliği için gönderildiğini 'Yemen'e silah taşıyan İran gemilerine herhangi bir müdahalede bulunulmayacağını' belirtti.

'Cevap verme hakkı doğacak'

Yemen'e düzenlenen operasyonun sözcüsü Suudi Tuğgeneral Asiri, İran'ın, Aden Körfezi'ne gönderdiği filodan Husilere silah ulaştırılması durumunda, koalisyonun uygun cevabı verme hakkı doğacağını söylemişti.

Koalisyon vurmaya devam ediyor

Suudi Arabistan öncülüğündeki 'Kararlılık fırtınası' adlı hava operasyonlarının salı gecesi sona erdiği açıklanmıştı. Ancak bu açıklamadan saatler sonra, yeni saldırılar yapıldı. Al Jazeera muhabiri, koalisyona bağlı uçakların çarşamba günü sabah saatlerinde Taiz kentinde Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı güçlerin mevzilerini bombaladığını söyledi.

Taiz kentindeki bombardıman, Husilerin 35. Zırhlı Alay’ı ele geçirdiklerini açıklamalarının ardından geldi. Husiler tank ve ağır silahların kullanıldığı şiddetli çatışmaların ardından bölgeyi ele geçirdiğini ilan etmişti. Aden Vali Yardımcısı Nayef Bekri, Çarşamba günü kentte Husiler tarafından kullanılan tanklara hava saldırıları düzenlendiğini belirtti.

Operasyon tamamlanmıştı

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü Ahmed Asiri,  Salı günü Yemen'de Husilere yönelik 'Kararlılık Fırtınası Operasyonu'nun sona erdiğini ve 'Umudun Yeniden Tesisi Operasyonu'nun başlatıldığını açıklamıştı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı mevcut operasyonun hedeflerine ulaştığını, şimdi yeni bir siyasi aşamaya geçildiğini açıkladı.

Koalisyonun sözcüsü Ahmed Asıri operasyonların çok dikkatlı bir şekilde gerçekleştiğini, 2 bin 415 hava saldırısının gerçekleştiğini, tüm hedeflerin dikkatlı bir şekilde belirlendiğini ve Yemen hükümeti ve cumhurbaşkanının talebine bağlı olarak koalisyon Kararlılık Fırtınası Operasyonu'nu sona erdiğini ilan etti.

'Yeniden müdahale olabilir'

Asiri üç durumda Yemen'e yeniden askeri müdahalede bulunabileceklerini söyledi. Bunları şöyle özetledi:

"Husilerin Yemen'de yeniden harekete geçmesi ve Yemen halkı için yeniden tehdit oluşturmaları veya istikrara zarar vermeleri halinde Koalisyon harekete geçecek. Ayrıca Husilerin komşu ülkeler için tehdit oluşturması da yeniden bir askeri operasyonun başlaması için geçerli neden sayılacak."

26 Mart'ta başlamıştı

Siyasi krizin yaşandığı Yemen'de Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i 'geçici merkez' ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

Bu gelişmelerden sonra Husilerin Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetimi, Arap Birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.

Operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır da katılmıştı.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERiran  savaş  gemileri  aden körfezi