UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

FLAŞ! GEÇTİĞİMİZ GÜN AĞRI'DA YAŞANAN SALDIRI HAKKINDA BİLİNMEYEN DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI!..

FLAŞ! GEÇTİĞİMİZ GÜN AĞRI'DA YAŞANAN SALDIRI HAKKINDA BİLİNMEYEN DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI!..

FLAŞ! GEÇTİĞİMİZ GÜN AĞRI'DA YAŞANAN SALDIRI HAKKINDA BİLİNMEYEN DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI!..

Askeri kaynaklar, yaralı askerlerin çatışma bölgesinde bırakılmasının söz konusu olmadığını, yoğun ateş nedeniyle inemediklerine, iki Skorsky ile iki hücum helikopterindeki kurşun deliklerinin ateşin yoğunluğunu gösterdiğine işaret etti.

7 Haziran seçimlerine kadar geçecek süre, çözüm süreci açısından da kritik bir öneme sahip. Çözüm sürecinin seçime kadar hangi hat üzerinde ilerleyeceği sorusunun hükümet açısından birinci yanıtı “önce kamu güvenliği.” Ancak, seçime yaklaşırken riskler de artıyor.

Bir yanda provokasyon olasılıklarını artıran bir atmosfere girilirken, diğer yandan HDP’nin de örgütün bölgede eline yeniden silah almaması konusundaki sorumluluğu artıyor.

Önceki gün Ağrı diyadin’de gerçekleşen olaya da bu pencereden bakmak gerekiyor.

Olay çatışmaya dönüşmeden önce halktan yapılan ihbarlar, çatışma çıktıktan sonra karşılıklı gösterilen refleks ve bazı detaylar, çözümün kafalarda ve gönüllerde yer ettiğini ancak hâlâ büyük risklerle karşı karşıya olunduğunu ortaya koyuyor.

Şimdi bazı perde arkası bilgilere bakalım:

Kaynakların verdiği bilgilere göre, çözüm sürecinin başından bu yana yaşanan en şiddetli çatışmalardan biri olarak kayda geçen olay, Jandarmanın Bahar Şenliği yapılacak bölgede güvenlik için tertiplenmesinin hemen ardından başladı.

Valilikten, polisin büyük kentlerdeki etkinliklerde güvenlik önlemi almasına benzer biçimde, sorumluluk bölgesinde güvenlik önlemi almak için izin isteyen jandarma, verilen rutin iznin ardından bölgede tertiplendi. 15.30 sıralarında jandarmanın tertiplenmesinden 15 dakika kadar sonra, bölgedeki PKK’lıların saldırısı başladı. Bunun üzerine asker, ateşlere aynı şekilde karşılık verdi.

Aynı helikopterle taşındılar

Biri üsteğmen, üçü uzman çavuş, 4 askerin yaralandığı çatışma, 10 saat sürdü. Çatışmalar sürerken, yaralı askerlere müdahale edilemedi.

Bu süreçte yaralı askerler, bölgedeki duyarlı bazı vatandaşlar tarafından korunmaya çalışıldı.

Yaralı askerler riskli bölgeden taşınırken, askerlerin yanında bulunan uyku tulumları sedye gibi kullanıldı.

Taşınma sırasında bazı duyarlı vatandaşlar da askerlerin taşınmasına yardım etti.

Çatışmanın ilk anında ağır yaralanan bir asker, yoğun ateş nedeniyle bulunduğu yerde 10 saat bekledi.

PKK’lıların yoğun ateşi, helikopterle sevk yapılmasını saatlerce engelledi.

Bu sürecin sonunda, henüz çatışmalar dinmemişken iki Skorsky helikopter bölgeye geldi. İlk helikopter bölgedeki 3 yaralı askeri aldı.

İkincisi ise çatışmalarda yaralanan PKK’ya yakın olduğu belirtilen MAYADER Başkanı Cenap İlboğa ile kız kardeşi ve 10 saat boyunca ağır yaralı biçimde bölgede kalan askeri alarak, Ağrı Devlet Hastanesi’ne taşıdı.

Hem yaralı askere, hem de Cenap İlboğa’ya ilk müdahaleleri helikopterde yapıldı.

Kurşun izleri kanıt

Yaralı Cenap İlboğa’nın yanında bulunan ve birlikte helikoptere alınan kadının İlboğa’nın kız kardeşi olduğu anlaşıldı.

Askeri kaynaklar, yaralıların çatışma bölgesinde bırakılmasının söz konusu olmadığını, yoğun ateş nedeniyle inemedikleri, iki Skorsky ile iki hücum helikopterindeki kurşun deliklerinin ateşin yoğunluğunu gösterdiğine işaret etti.

Yaralıların helikoptere Kirpi olarak nitelenen askeri araçla taşındığı belirtildi.

Helikopter kalkmadı

Olay sırasında PKK’lıların etrafında çember oluşturan halkın zarar görmemesi için son operasyon timini taşıyan helikopterin havalandırılmasından vazgeçildiği, halkın zarar görmesinden endişe edildiğinden yeni timin gönderilmediği de belirtiliyor.

Yığınak yapılmış

Olaydan sonra yapılan incelemeler, PKK’lıların sayısının 25’ten fazla olduğunu ve bölgeye yığınak yapıldığını da ortaya koyar nitelikte.

İki kaleşnikofla, en fazla iki saat kadar güvenlik güçlerine mukavemet edilebileceğini hesaplayan uzmanlar, çatışmanın 10 saat sürmesini ve bölgedeki incelemelerde askere sıkılan 10 bine yakın mermi bulunmasını dikkate alarak, PKK’lıların sayısının 40’ın üzerinde olabileceğini hesaplıyor.

Bölgede yapılan incelemelerde içine kaleşnikof ve mermi konulduğu değerlendirilen çok sayıda boş sandık da bulundu.

Son dönemde özellikle Şırnak, Hakkâri, Van civarında yığınak yapıldığını, kırsal alanlarda silah ve mühimmat depolandığını tespit eden istihbarat birimleri için Ağrı’da bu ölçüde yığınak yapılmasının ve bu sayıda PKK’lı bulunmasının beklenmediğine işaret ediliyor.

Ameliyat başarılı

Olayda yaralanan askerler, önceki akşam Ankara GATA’ya sevk edilirken, ağır yaralanan askerin ameliyatının başarılı geçtiği ve gözlerini açtığı öğrenildi.

GATA’ya Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan sonra ziyarette bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın yaralı askerlerle görüştükleri ve sağlık durumları hakkında bilgi aldıkları ifade edildi.

Milliyet

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERpkk  çatışma  çözüm süreci