UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

İHMALKARLIĞIN BU KADARI! 150 KİŞİNİN ÖLMESİNE NEDEN OLAN PİLOTLA İLGİLİ ÖYLE BİR ŞEY ORTAYA ÇIKTI Kİ 'YOK ARTIK' DİYECEKSİNİZ!..

İHMALKARLIĞIN BU KADARI! 150 KİŞİNİN ÖLMESİNE NEDEN OLAN PİLOTLA İLGİLİ ÖYLE BİR ŞEY ORTAYA ÇIKTI Kİ 'YOK ARTIK' DİYECEKSİNİZ!..

İHMALKARLIĞIN BU KADARI! 150 KİŞİNİN ÖLMESİNE NEDEN OLAN PİLOTLA İLGİLİ ÖYLE BİR ŞEY ORTAYA ÇIKTI Kİ 'YOK ARTIK' DİYECEKSİNİZ!..

Kendisiyle birlikte 150 kişiyi ölüme götüren yardımcı pilot Andreas Lubitz’in psikiyatr desteği gördüğü ve “uçmaya elverişsiz” raporu bulunduğu ortaya çıktı.

Germanwings Hava Yolları’nın Barcelona-Düsseldorf seferini yapan uçağın 150 yolcusuyla bilerek düşüren yardımcı pilot Andreas Lubitz hakkında araştırmalar sürüyor.

Alman basınında yakın zamanda kız arkadaşından ayrıldığı iddia edilen 27 yaşındaki pilotun zorlu bir süreç geçirdiği belirtildi. Lubitz’in Almanya’nın Düsseldorf ve Montabaur kentlerindeki evlerinde yapılan aramalarda, yırtılmış doktor raporları bulundu.

Söz konusu izin raporları, olay günü de kapsıyordu. Savcılıktan yapılan açıklamada, evde tıbbi içerikli dokümanların da bulunduğu ve tüm bunların Lubitz’in çevresinden ve işvereninden hastalığını gizlemeye çalıştığına işaret ettiği belirtildi.

Evde yapılan aramalarda intihar mektubuna benzer bir ize rastalanmadı. Soruşturmada görevli bir polis memurunun yaptığı açıklamada, Lubitz’in sık sık eczaneye gittiği ancak gizliliğin sağlanması açısından nedenlerinin henüz açıklanmayacağı ifade edildi. İngiliz Daily Mail gazetesi ise, Lubitz’in düzenli olarak hastalığı ilaç kullandığını aktardı. Gazete, Alman yetkililerin Lubitz’in ilaçlarını bırakmış olduğu şüphesini incelediğini yazdı.

MUAYENE KODU VARDI

Lufthansa’nın ABD’nin Arizona eyaletindeki Uçuş eğitim Okulu’nda ‘uçmaya elverişsiz’ listesinde yer alan Lubitz, ardından tüm testleri başarıyla geçerek eğitimine kaldığı yerden devam etti. 2013’te Germanwings Havayolu şirketinde yardımcı pilot olarak göreve başladı. Lubitz’in Federal Havacılık Dairesi’ndeki dosyasında ve lisansında “SIC” kodunun  bulunduğu, bu kodun düzenli ve özel olarak doktor tarafından muayene gerektirdiği anlamı taşıdığı ifade edildi.

‘KİBAR BİRİYDİ’

Küçük yaştan itibaren pilot olmak isteyen Lubitz’in odasının duvarlarının da uçak resimleri ve Lufthansa amblemleri ile kaplı olduğu öğrenildi.

Alman Bild gazetesine konuşan Lubitz’in bir arkadaşı, takma adının ‘Domates Andi’ olduğunu belirtirken Lubitz’in yardımcı pilot olarak göreve başlamasından önce bir sene boyunca Lufthansa için kabin görevlisi olarak çalıştığını söyledi. Luditz’in büyükannesinin yaşadığı Neuburg ab der Donau bölgesinde ise komşuları genç pilot için ‘Kibar, hoş ve iyi bir çocuktu. Yabancılarla görüşmeyi çok tercih etmeyen içine kapanık biriydi’ yorumunda bulundu.

KOKPİTİ BALTAYLA AÇMAYA ÇALIŞMIŞ

Germanwings uçağının kaptan pilotunun, yardımcı pilot Andreas Lubitz’in içerinden kilitlediği kokpit kapısını baltayla kırmaya çalıştığı iddia edildi. Bild gazetesinin haberine göre, Lubitz’in kokpit kapısını içeriden kitlediğini fark eden kaptan pilot, kapıyı birkaç kez çaldıktan sonra baltayla kırmaya çalıştı. Konu üzerine açıklama yapan Germanwings sözücüsü, Airbus A320 tipi uçaklarda güvenlik ekipmanının bir parçası olarak balta bulunduğu belirtti.

KUSURU GİZLİYORLAR

Korkunç olayın ardından pilotlar üzerinde yapılan psikolojik testler tartışmaya açıldı. Birleşmiş Milletler bünyesindeki Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) küresel havacılık standartlarında, ruh sağlığı bozuk pilotların uçmaması geretiğini belirtiliyor. Ancak Örgüt yekilileri bile, pilotlara yapılan testler ile ‘psikolojik problemlerin’ asla kesin olarak belirlenemediğine dikkat çekiyor. Havayolu şirketleri pilotları yılda en az bir kere psikolojik testlerden geçiriyor, gerektiği halde her türlü danışmanlık desteğinin verilmesini sağlıyor.

Ancak uzmanlar ve pilotlar bunun yeterli olmadığı görüşünde. ABD’deki  Weill Cornell Tıp Fakültesi profesörü Gail Saltz, insanların işlerini kaybetme korkusundan dolayı sorunlarını saklamayı tercih ettiğini belirtiyor. Asya’daki bir havayolunda görevli deneyimli bir pilot ise ‘psikolojik testler sırasında ruh sağlığımızı etkileyen faktörler soruluyor. Ama kim isteyerek lisansının askıya alınmasına yol açabilecek bir şeyi itiraf eder ki? Ben şu ana kadar işimi kaybetmeme adına hiç etmedim, etmeyeceğim’ dedi.

1 HAFTA ÖNCE 2 AUDİ SİPARİŞ ETMİŞ

Alman Focus dergisi, yardımcı pilotun kazadan birkaç hafta önce bir Otomobil galerisinden kendisi ve kız arkadaşı için iki Audi marka araba sipariş ettiğini iddia etti. Düsseldorf’taki galeri, kazadan bir hafta önce yardımcı pilotun arabasını teslim etmiş.

KURBAN YAKINLARI İSYAN ETTİ

Düşen Germanwings uçağında kardeşini kaybeden 59 yaşındaki Claude Driessens, ‘Gerçekten sinirlenmeye başlıyorum. Öyle bir yardımcı pilot kokpit yakınlarında dahi olmamalıydı.
Dünyanın en önemli şirketlerinden biri nasıl olurda depresyonda bir adamı pilot yapabilir’
 sözleriyle duyduğu öfkeyi dile getirdi. Uluslararası düzeyde yapılan anlaşmalar gereğince aile yakınlarına gerçekleşen havacılık faciaları sonucunda 100 bin Euro civarında bir para ödeniyor.

Milliyet

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERfransa  savcı  uçak  kaza