UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

FLAŞ! RTÜK AFFETMEDİ! “CİNSELLİK” VE “ŞİDDET” SAHNELERİ GEREKÇESİYLE RTÜK'TEN KANALA CEZA GELDİ!..

FLAŞ! RTÜK AFFETMEDİ! “CİNSELLİK” VE “ŞİDDET” SAHNELERİ GEREKÇESİYLE RTÜK'TEN KANALA CEZA GELDİ!..

FLAŞ! RTÜK AFFETMEDİ! “CİNSELLİK” VE “ŞİDDET” SAHNELERİ GEREKÇESİYLE RTÜK'TEN KANALA CEZA GELDİ!..

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), başrollerini İbrahim Çelikkol ile Belçim Bilgin’nin paylaştığı, görme engelli bir kadın ile emekli boksör olan bir erkek arasında geçen aşk hikâyesini anlatan “Sadece Sen” adlı filmdeki “cinsellik” ve “şiddet” sahneleri gerekçesiyle fox tv’ye ceza verdi.

Edinilen bilgilere göre, RTÜK uzmanları “Sadece Sen’ adlı filme dönük şikâyetler üzerine çarpıcı bir rapor hazırladı. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Erkek ve kadın figürlerin yakınlaştığı sahnelerin, herhangi bir karartma, mozaikleme, flulaştırma veya uzak çekim gibi hususların eşlik ettiği bir çekim ya da kurgu tekniği ile yapılmadığı, cinsellik temasına ve kavramsal vurguya ilişkin inşanın daha etkileyici biçimde yapılmaya çalışıldığı ve çocukların da izleyebilecekleri korumalı saatler diliminde izleyiciye doğrudan aktarıldığı görülmüştür. Söz konusu yapımda ortaya koyuna bir erkek ve kadının mahrem sayılabilecek nitelikteki cinsel ilişki ya da söz konusu ilişki biçimini temsil eden öpüşme görüntelerinin yanı sıra, kadın ve erkek figürün yarı çıplak olarak sunulan beden bölgelerine dokunma görsellerinin ikonik unsur yada görsel kurgusal tasarım olarak kullanıldığı görülmüştür.”

‘UYARICI SEMBOL KULLANILMADI’

Üst Kurul, rapor doğrultusunda ‘Sadece Sen’ filminin mevzuatın “yayınlar çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde ve onların izleyebileceği zaman dilimlerinde koruyucu sembol kullanmadan yayınlanamayacağı” hükmüne aykırı bularak Fox TV’ye para cezası verdi. Para cezası Fox TV’nin Aralık ayındaki Reklam gelirinin yüzde 1’i oranında uygulanacak.

DEMİRKAN: CİNSELLİK YOK

Bu kara Üst Kurul Üyesi Süleyman Demirkan, “Filmde erotik görüntü bir yana, çıplaklık kapsamına girecek sahnelerin dahi olmadığı görülmektedir. Kan ve şiddet içerdiği öne sürülen bölümlerinde ana karakterin, sevdiğinin ameliyatına para bulmak için, yani iyi bir amaç uğruna katıldığı boks maçı görüntülerinden ibaret olduğu, ciddi bir yaralanma, işkence, hayvanlara ya da insanlara bilerek eziyet, savaş ve benzeri temaları içermediği görülmektedir. Yayında ihlal bulunmamaktadır” şeklinde muhalefet şerhi koydu.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERSadece Sen  rtük