UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

FLAŞ! “ROMAN HAVASI”NA BÜYÜK TEPKİ!.. SEYİRCİNİN DE İZLEMEYEREK (4 SHARE) TAVIR KOYDUĞU ROMAN HAVASI İÇİN KAMU-STK RTÜK’E GİDİYOR!

FLAŞ! “ROMAN HAVASI”NA BÜYÜK TEPKİ!.. SEYİRCİNİN DE İZLEMEYEREK (4 SHARE) TAVIR KOYDUĞU ROMAN HAVASI İÇİN KAMU-STK RTÜK’E GİDİYOR!

 FLAŞ! “ROMAN HAVASI”NA  BÜYÜK TEPKİ!.. SEYİRCİNİN DE İZLEMEYEREK (4 SHARE) TAVIR KOYDUĞU ROMAN HAVASI İÇİN KAMU-STK RTÜK’E GİDİYOR!

Show TV’de gösterime giren “Roman Havası” dizisine bir tepki de Romanlar için Kamu-STK Diyalog Grubu  ve Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Platformu'ndan geldi.

Ortak açıklamada, Show TV yönetimi ve dizi yapımcılarının Roman vatandaşlardan özür dilemesi ve dizinin derhal gösterimden kaldırılması talep edilerek RTÜK başta olmak üzere ilgili kamu kurumlar göreve çağrıldı.

Açıklamadan satır başları: 

"Dizideki Roman imgesi şudur: Romanlar, hayatlarında eğlence ve kavgadan başka hiçbir şey olmayan, vurdumduymaz, kaygısız, paraya tapan, kolay yoldan para kazanma sevdalısı, çıkarları için en temel insani değerleri hiçe sayan, temel ahlaki değerlerden yoksun, hırsızlık ve dolandırıcılık gibi toplumsal etiğe aykırı davranışlarda bulunan, medeniyetten nasibini almamış, küfürbaz ve dengesiz insanlar. 

"Romanların yaşamlarını “sempatik” gösterme iddiasındaki bu dizi bir etnik gruba yönelik önyargıları ve ayrımcı bakış açısını alenen ekranlar aracılığıyla yayıyor. 

"Romanlar en temel vatandaşlık hakları olan eğitim, istihdam ve barınma hakkına erişim konusunda sıkıntılar yaşıyor.  Son yıllarda nefret suçlarının ve linç girişimlerinin hedefi haline geldi.

"Dizide resmedildiği gibi Roman mahalleleri “vur patlasın çal oynasın” mekânlar değil! Özellikle son yıllarda uygulanmakta olan kentsel dönüşüm projeleri Romanları daha derin bir yoksulluğun ve dışlanmanın içine itti. 

"Romanların hiçbir sorununa değinmeyen söz konusu diziler, Romanların yaşamlarını adeta bir peri masalı gibi resmediyor. 

En çok kadınları aşağılıyor 

“Roman Havası” en çok da Roman kadınları aşağılıyor. Bu dizide Roman kadınlar bir arzu nesnesine indirgeniyor, verdikleri yaşam mücadelesi yok sayılarak bedenleri ve cinsellikleriyle ön plana çıkartılıyor. Oysaki Roman toplumunda yoksulluğun ve dışlanmanın yükünü en derinden yaşayanların başında kadınlar geliyor. 

"Roman kültürünün Türkiye’de sanatsal ve kültürel yaşamın bir parçası olmasını önemsiyoruz. Ancak sanatsal üretimin Roman kültürünü dejenere etmesi ve Romanların insan onuruna yakışmayan bir şekilde temsil edilmesi asla kabul edilemez. 

"Önyargıların temelinde temassızlık ve iletişimsizliğin yattığına inanıyoruz. Herkesi mahallelerimize davet ediyoruz." 

Diziye daha önce Türkiye Roman Hakları Forumu (ROMFO) ve Medya Roman da tepki göstermişti. Yalova ve başka illerde de protesto edilmişti. 

Roman Havası'nın yapımcılığını Cennet Mahallesi ve Görgüsüzler ile aynı şirket yapıyor Erler film.  Dizinin başrol oyuncuları arasında Oya Başar, Levent Ülgen, Günay Karacaoğlu, Petek Dinçöz yer alıyor.

SHOW TV’DEN GELEN BİLGİ

Ratinglerin çok çok kötü gitmesi ve seyircinin de izlemeyerek (son yayınlanan bölümü AB’de sadece 4 share alabilmişti) tepki göstermesiyle birlikte, ayrıca Rtük’e yapılan başvurular sebebiyle Show Tv yönetiminin diziye sadece 1 bölüm daha şans vereceği iddia edildi.

Show Tv’nin içinden gelen bilgilere göre son derece kötü izlenme oranları alan Roman Havası’nın önce günü değişecek (büyük ihtimalle Pazar gününe alınacak) ardından orada da aynı izlenme rakamlarında kalınırsa diziyle vedalaşacak.

Yani bu durumda hem rating alamayan ve kanalın Aralık ayı içerisinde AB’de prime-time’da 6’ıncı sıraya kadar düşmesine neden olan ve romanlar başta olmak üzere birçok kesimden tepki alan Roman Havası’nın sadece bir bölüm daha yayınlanacağı ileri sürülüyor. 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13