UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

KARADENİZ MÜZİĞİNİ FARKLI BİR YERE TAŞIYAN DEĞERLİ SANATÇI KAZIM KOYUNCU VEFATININ 9'UNCU YILINDA ANILIYOR!

KARADENİZ MÜZİĞİNİ FARKLI BİR YERE TAŞIYAN DEĞERLİ SANATÇI KAZIM KOYUNCU VEFATININ 9'UNCU YILINDA ANILIYOR!

KARADENİZ MÜZİĞİNİ FARKLI BİR YERE TAŞIYAN DEĞERLİ SANATÇI KAZIM KOYUNCU VEFATININ 9'UNCU YILINDA ANILIYOR!

Tarih, 7 Kasım 1971.. Karadeniz müziğini farklı bir yere taşıyan isim, Kazım Konucu doğdu bugün...

Geleneksel Karadeniz müziğiyle Rock'n'Roll'u sentezleyerek kendi tarzını yaratan Laz müzisyen, 34 yaşında hayatını kaybetti. Ama ismi ve şarkıları hala gönüllerde yaşıyor...

7 Kasım 1971'de Artvin'de dünyaya gelen Koyuncu'nun çocukluğu, "üstadım" dediği, Kemençeci Yaşar lakabı ile tanınan Yaşar Turna'nın yanında türkü dinleyerek geçen sanatçı, İstanbul'a üniversite eğitimi için geldikten sonra müzikle yoğun olarak uğraşmaya başladı.

Koyuncu, öğrencisi olduğu İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden siyasi nedenlerle ayrılmak durumunda kaldı. 1992 yılında profesyonel müzik hayatına atıldı.

Sanatçı kişiliğiyle olduğu kadar siyasi duruşuyla da dikkat çeken Koyuncu kendisi şu sözlerle tanımlıyordu:

"Ben bir müzisyenim, ondan sonra biraz Karadenizliyim, ama hepsinin ötesinde ben bir devrimciyim. Ve gerçekten doğru bildiğim bir şeyi en azından çok zorlanırsam ortaya koymaktan çekinmem."

1992'de henüz 20 yaşında iken Ali Elver le "Dinmeyen" adlı özgün müzik grubunu kurdu ve profesyonel müzik hayatı başladı. Zamanla Lazca müzik yapmak için bu gruptan ayrılmışsa da rock'tan kopamadı ve geleneksel Laz halk müziğini rock tabanlı yorumlamaya başladı.

1993’te Mehmedali Barış Beşli ile birlikte Zuğaşi Berepe (Denizin Çocukları) adlı rock müzik grubunu kurdu. Lazca rock yapma iddiası ile yola çıkan ve 1995'te Va Mişkunan (Bilmiyoruz), 1998'de de İgzas (Gidiyor) adlı albümleri yaparak bu iddialarını da gerçekleştiren grup, sınırlı sayıda (yalnızca 130 adet) basılmış bir konser albümü (Bruxel Live) çıkardıktan sonra 1999 yılında dağıldı.

2001’de Viya! adlı ilk solo albümünü çıkardıktan sonra Kanal D televizyonunda yayınlanan, başrolünü Şevval Sam'ın oynadığı popüler TV dizisi Gülbeyaz'ın müziklerini yapınca yurt çapında tanındı.

Gülbeyaz dizisinin başrol oyuncusu Şevval Sam, bu albümde “Ben Seni Sevduğumi” türküsünü seslendirirken ikili “Gelevera Deresi” türküsü ile de düet yaptı. Hayde, Kazım Koyuncu'yu Karadenizlilerle daha sıkı buluşturan bir albüm oldu. Müthiş bir tempoyla hem Türkiye'nin her bölgesinde hem de yurtdışında konserden konsere koştu.

Genç şarkıcıya, 2004 yılında kanser teşhisi kondu. Müziğinden ve direncinden vazgeçmeyen Koyuncu, kemoterapi tedavisi sırasında 4 Şubat 2005'te Taksim'de hayranlarına hastalığını unutturduğu muhteşem bir konser verdi. Konserlerinde “Ha Kanser Ha Konser” diye esprili yapmaktan hiç vazgeçmedi. Çok sevdiği saçlarının gördüğü ilaç tedavisi nedeniyle dökülmesini beklemeden kendisi kestirdi. Grubundaki bütün dostları da aynı şekilde saçlarını kestirerek yüreklerinin Kazım ile birlikte olduğunu gösterdi.

Laz müzisyen, 25 Haziran 2005 yılında, akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde 33 yaşında hayatını kaybetti.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13