UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ÜNLÜ AVUKAT VE İŞ ADAMI ENGİN YAKUT, İNGİLİZ OTOMOTİV DEVİ LAND ROVER'I DİZE GETİRDİ! İLGİNÇ OLAYIN DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN!

ÜNLÜ AVUKAT VE İŞ ADAMI ENGİN YAKUT, İNGİLİZ OTOMOTİV DEVİ LAND ROVER'I DİZE GETİRDİ! İLGİNÇ OLAYIN DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN!

ÜNLÜ AVUKAT VE İŞ ADAMI ENGİN YAKUT, İNGİLİZ OTOMOTİV DEVİ LAND ROVER'I DİZE GETİRDİ! İLGİNÇ OLAYIN DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN!

Türk hukuk tarihinde de bir ilk yaşanıyor. Türk Avukat ve iş adamı Engin Yakut, sıfır km satın aldığı yeni Range Rover markalı aracı, şanzıman hatasından 450 km sonra kullanılamaz hale gelince dava açtı. Benzer sorunun yaşandığı başka Range Rover sahiplerinin de vekaletini alan Yakut, ve Avukat Dr Candaş Gürol,  ayıplı ve kusurlu araçların geri çağırılması için İngiliz üretici Land Rover’a toplatma davası yürütüyor.

Konu otomobil, karşı taraftaki de uluslararası bir otomotiv deviyse tüketicilerin hak arama çabaları hiç de kolay olmuyor. Çoğu kez uzun uğraşlara rağmen zararı sineye çeken tüketiciler, kaderlerine razı oluyor. Ancak bu kez durum öyle gelişmedi. Sıfır kilometre olarak satın aldığı Land Rover markalı arazi aracı daha 450 kilometreyken şanzıman arızası yüzünden büyük zarar görüp kullanılmaz hale gelince Avukat Engin Yakut, hak arayışı başlattı. Aynı şekilde, benzer bir üretim hatasıyla karşılaşan 6  tane daha Range Rover markalı araç sahibi olduğunu öğrenen Yakut, Av. Dr. Candaş Gürol ile birlikte İngiliz otomotiv devi Land Rover’a  araçların geri çağırılması için toplatma davası açtı.

Geçen yıl resmi distribütör dışında, Türkiye’ye özel ithalat yoluyla galeriler tarafından getirilip sıfır kilometre olarak satılan Range Rover 4.4 Vogue modelini aldığını söyleyen işadamı Yakut, “ Yeni aracımla 70 km/s hızla giderken birden motordan yanık kokuları gelmeye başladı. Kıvılcımlar atıp yağ boşalırken, sertleşen direksiyona rağmen zorlukla durabildim. Hızımın düşük olması beni büyük bir tehlikeden kurtardı. Aracımı çekiciyle distribütörün yetkili servisine götürüp incelemelerini yaptırdık. İncelemelerde aracın şanzımanındaki vidaların iyice sıkılmadığı için yerlerinden çıktığı, motorun bu yüzden yağ boşaltıp kullanılmaz hale geldiği belirtildi. Ayrıca, marş motoru, kartel ve şanzımanın kullanılamaz hale geldiği tespit edildi. Sonuçta araç pert raporu aldı” diye konuştu.

13 BİLİM ADAM I : FABRİKA HATALARI VAR

Aracı satın aldığı galeri ve üretici firma nezdinde zararının giderilmesi için çalışan Yakut, benzer nedenlerden dolayı 6 adet Range Rover aracın da hasar görüp kullanılamaz duruma geldiğini distribütör ekspertiz raporlarıyla tespit etti. “Yıldız ve İTÜ Mühendislerinin hazırladığı ve mahkeme bilirkişilerinden oluşan 13 bilim insanı tarafından imzalanan raporlar ile Borusan Otomotiv ekspertiz raporları, araçların seri üretimden kaynaklanan hatalar yüzünden kullanılamaz hale geldiğini belirtiyor” dedi.

İNGİLİZLER YANIT BİLE VERMEDİ

Aracı satan galeri dışında, üreticisi İngiltere’deki Land Rover firmasına yaptıkları başvuruların sonuç vermemesi üzerine yasal yolları devreye sokan Yakut, “Land Rover Ltd Company aleyhine,  İstanbul  1.Tüketici Mahkeme'sinde araçların geri çağırılması için toplatma davası açıldı. Diğer hatalı araçlar ile birlikte aynı firma alehine, Bakırköy Tüketici Mahkemesinde İkinci Seri Toplatma - Geri Çağırma Davası daha açtık” açıklaması yaptı. İngiltere’ye yaptığı üç ayrı başvuru ve uzlaşma çağrılarına en küçük bir yanıt bile alamadıklarına vurgu yapan Yakut, bunun üzerine bir de ayrıca hayati kaza tehlikesi atlattığı için 14 TL değerinde sembolik bir manevi tazminat davası açtığını belirtti.

TÜRKİYE İTHALATI DA DURDURULMALI

Tüketici Kanunu 24.maddesine göre ; " Satışa Sunulan bir seri malın ayıplı olması durumunda, Bakanlık, Tüketici Örgütleri ve Tüketiciler dava açabilirler. Bu seri malların ayıplı olduğu mahkeme kararıyla tespit edilirse, malın satışı geçici olarak durdurulur" maddesini hatırlatan Yakut, “ Avukat Candaş Gürol ile beraber  Range Rover araçlar için hak arayışımız devam ediyor. Üç ayrı mahkeme tespitli seri ve ayıplı fabrika üretim hatalı bilirkişi raporları sonrasında, aynı serideki araçların, geri çağrılmaları ve toplatılmalarına, İthalatının durdurulmasına, karayolları uygunluluk belgelerinin ve TSE  sertifikalarının İptal edilmesine karar verilmesi için dava açtık” açıklamasını yaptı.

AVRUPA VE TSE DE DEVREDE

Türkiye'de özel galerilerden satın alınan araçlarda garanti konusunda üretici firma ile çok sık sorunlar yaşandığını söyleyen Yakut, “Sorunun uluslararası platformda çözümü için Belçika'daki Avrupa Tüketiciler Birliği’ne müracaat ettim. Ayrıca, Seri Ayıplı Toplatma  ve Geri Çağırma Davası açması için, ayrıca TSE ve Türk Tüketiciler Birliğine başvuruda bulundum. Ciddi kaza riski olan bu araçların trafik çıkış belgelerinin iptali için TSE’ye de başvurdum” dedi.

EMSAL BİR DAVA OLABİLİR

İstanbul Üniversitesi Devletler Özel Hukuk'u Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Günseli Gelsel tarafından hazırlanan rapor çarpıcı açıklamalar içeriyor. Raporda, “Aracın Seri üretim hatalı olabileceği, gizli kusurlu olduğu, üretici firma Land Rover Company şirketi aleyhine, Amerikan ve İngiliz Hukuk'unda olduğu gibi, Türk Ceza Kanun'larına göre de ceza tazminatına bile hükmedilebileceği belirtiliyor. Ayrıca, bu davanın, Türk hukuk tarihinde ilk kez ciddi bir örnek oluşturabileceği, Avrupa ve Amerika’daki  tüketicilerde olduğu gibi Türk tüketicilerin de korunması gerektiği ancak Türkiye'deki yasal boşluklar olduğunu ve bu davanın, ilk emsal teşkil ederek önemli yasal düzenlemeler yapılabileceği” açıklanıyor.

ŞANZIMAN DEVİ ZF DE DAVALI

Üretim hatasından kaynaklanan sorun nedeniyle aracı kullanılmaz hale gelen ve 14 aydır hukuk mücadelesine devam eden Yakut, 3 farklı araçta daha fabrika Hatalı şanzıman arızası oluşunca, Land Rover ve BMW’nin şanzımanlarını üreten Alman Devi ZF Lemförder firmasına da “Patentin Hükümsüzlüğü “ davası açtı. Şimdi gözler Türkiye ve uluslararası arenada devam eden davalarda…

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERengin yakut  land rover