UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

İÇERİSİNDE 3 BİN 600 DÜKKAN BULUNAN ''KAPALIÇARŞI'' RESTORE EDİLİYOR!

İÇERİSİNDE 3 BİN 600 DÜKKAN BULUNAN ''KAPALIÇARŞI'' RESTORE EDİLİYOR!

İÇERİSİNDE 3 BİN 600 DÜKKAN BULUNAN ''KAPALIÇARŞI'' RESTORE EDİLİYOR!

"Kapalıçarşı Röleve ve Restorasyon Çalışması" kapsamında 3 bin 600 dükkan ile çevresindeki 38 han ve çarşının çatısı, yaklaşık 200 milyon lira maliyetle restore edilecek.

Dünyanın en büyük ve en eski alışveriş mekanlarından biri olan Kapalıçarşı'da, "Kapalıçarşı Röleve ve Restorasyon Çalışması" kapsamında 3 bin 600 dükkan ile çevresindeki 38 han ve çarşının çatısı, yaklaşık 200 milyon lira maliyetle restore edilecek.

Bu yıl içinde başlaması planlanan restorasyon çalışmaları kapsamında, ilk olarak James Bond serisinin "Skyfall" filmi çekimleri sırasında gündeme gelen, tarihi gözetleme kulelerinin de bulunduğu çarşının çatısı yenilenecek. Böylece merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri de kurulacak.

 Etap etap yapılacak

 Restorasyon çalışmaları, esnafı ve ziyaretçileri olumsuz etkilememesi için etap etap yapılacak. 40 bin metrekarelik Kapalıçarşı'nın ana yapısının röleve ve restitüsyon çalışmalarının bir kısmı tamamlandı. Tamamlanan projeler onaylanmak üzere Anıtlar Kurulu'na sunuldu. Projelerin bir kısmı onaylandı, bir kısmının onay işlemleri ise devam ediyor.

 Önemli bir kısmı özel mülkiyete ait olan Kapalıçarşı'da yapılacak restorasyonun maliyeti çarşıdaki esnafın hissesi oranında katılım sağlanarak karşılanacak. Bu konuları da içeren yönetim planı çalışması da devam ediyor.

 'Daha modern olacak'

 Kapalıçarşı esnafı da restorasyon için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini belirterek, bu konuda ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti. Esnaf, bunun zamanının ve yapılış şeklinin önemli olduğunu aktararak, çalışmalar sırasında mağdur edilmemeleri ve dükkanların kapalı kalmaması gerektiğini vurguladı.

 Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Bektaş, Kapalıçarşı'nın altyapı sorunları olduğunu dile getirerek, özellikle çatıların restorasyonuna ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

 Kapalıçarşı'yı insanlara güzel bir şekilde bırakmak istediklerini ifade eden Bektaş, "Kapalıçarşı'da 1980'de yapılan çalışmalardan sonra herhangi bir çalışma yapılmamış. Yağmur ve güneşten çarşının dokusu zarar gördü. Bunun için de Fatih Belediyesi ile röleve çalışması yapılıyor. Restorasyonun yapılabilmesi için önce röleve çalışması yapılması gerekiyor. Çarşıda 65 sokak ve 129 adanın röleve çalışmasının yüzde 75'i bitti" diye konuştu.

 Bektaş, çarşıda alt yapı yetersizliğinin yanı sıra ısıtma ve otopark problemi olduğunu aktararak, "Çarşıda turistler daha fazla kalırsa daha çok alışveriş yapıp ekonomiye katkı sağlayacak. Kapalıçarşı yenilenip çok daha modern bir hale gelecek. Çarşı daha güzel görünümlü ve yağmurlar yağdığı zaman suların akmadığı, lağımların taşmadığı bir çarşı olacak" ifadelerini kullandı

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERkapalıçarşı