UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ESER SAHİPLERİNE MÜJDE! YOUTUBE DAHA ÖNCE VETO ETTİĞİ TÜRK MÜZİK ESERLERİNE TELİFLERİNİ ÖDEMEYE KARAR VERDİ!

ESER SAHİPLERİNE MÜJDE! YOUTUBE DAHA ÖNCE VETO ETTİĞİ TÜRK MÜZİK ESERLERİNE TELİFLERİNİ ÖDEMEYE KARAR VERDİ!

ESER SAHİPLERİNE MÜJDE! YOUTUBE DAHA ÖNCE VETO ETTİĞİ TÜRK MÜZİK ESERLERİNE TELİFLERİNİ ÖDEMEYE KARAR VERDİ!

Youtube, daha önce veto ettiği Türk müzik eserlerine teliflerini ödemeye karar verdi.

 Eser sahiplerine müjde. Youtube, eser sahiplerinin haklarını koruyan meslek birliklerinin iki hafta önce gönderdikleri 'Telif vermiyorsanız bizim şarkılarımızı silin' şeklindeki protestosuna karşısında telif ödemeyi kabul etti. Anlaşma Cannes'da yapıldı. Youtube, meslek bilikleri olan MSG ve MÜYAP'a reklam gelirleri üzerinden pay verecek.

 Telif haklarını korumakla yükümlü olan MSG(Müzik Eseri Sahipleri Grubu), MÜYAP(Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği) iki hafta önce Youtube'a ihtar göndererek telif ödenmediği için Türk şarkılarının siteden çıkarılmasını istemişti. Youtube da MSG ile MÜYAP'ın ihtarnamesi karşısında Türk şarkılarını siteden silmeye başlamıştı. Yotube'un telif ödememesi telif ödeyen Turkcell, TT Net, Avea ve Vodafone'un tepkisini çekmiş, bu operatörler 'Ortada haksız bir rekabet var. Onlar ödemiyorsa biz de ödemiyoruz' demişti.

 MSG Genel sekreteri Av. Dr. Barış Şensoy, yaptığı açıklamada adı geçen operatörlerin telif ödememesinin müzik sektörü için büyük bir kayıp olacağını dile getirmişti.

 Cannes'da düzenlenen MIDEM'de(Uluslararası Müzik Fuarı) Av. Dr. Barış Şensoy ile Youtube'un Dünya Müzik Başkanı Christopher Muller ve Hukuk İşleri Başkanı Av. Gudrun Schweppe biraraya gelerek telif hakları konusunu masaya yatırdılar. Toplantı sonrasında Youtube'un Türk müzik eserlerinin teliflerinin ödenmesi hakkında karar çıktı. Youtube ile yapılan bu anlaşma sonrası kısa sürede Youtube'da silinen Sezen Aksu, Teoman, Yalın, Gripin, Hande Yener, Tarkan, Gülşen, Murat Boz gibi Youtube'un Türkiye'de en çok izlenen video klipleri aynı sayılarıyla tekrar yüklenecek.

MSG Genel Sekreteri Av. Dr. Barış Şensoy, "Youtube ile anlaşmamız sektör için önemli bir gelişme oldu. Youtube bize reklam gelirleri üzerinden önemli bir pay verecek. Biz de aldığımız paraları eserlerin tıklanma oranına göre sahiplerine dağıtacağız" dedi.

 MÜYAP (Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği) Başkanı Bülent Forta da konuyla ilgili bir açıklama yaptı: "Youtube, Müzik sektörü açısından son derece önemli bir gelir kaynağı. Youtube'un Türkiye ofisini açılması, eser sahibi meslek birlikleriyle telif anlaşmasını yapması güzel bir gelişme. Bir an önce bu anlaşmalar hayata geçmeli, eser sahipleri, yorumcular ve yapımcılar haklarını elde etmelidir. Hem telif gelirleri hem de tanıtım imkanları açısından Youtube Türk müziğinin dünyaya açılan kapısı olacaktır."

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERyoutube  müzik  murat boz  hande yener