UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

DİYARBAKIR 5 'NCİ AĞIR CEZA MAHKEMESİ BDP' NİN TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ HAKKINDAKİ KARARINI VERDİ!

DİYARBAKIR 5 'NCİ AĞIR CEZA MAHKEMESİ BDP' NİN TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ HAKKINDAKİ KARARINI VERDİ!

DİYARBAKIR 5 'NCİ AĞIR CEZA MAHKEMESİ BDP' NİN TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ  HAKKINDAKİ KARARINI VERDİ!

DİYARBAKIR'daki KCK ana davasında tutuklu yargılanan ve Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından tahliye talebinde bulunan BDP'li milletvekilleri Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan'ın başvurularını, savcılığın da tahliye görüşüne rağmen 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi reddetti.

Bugün 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi savcısı da Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş hakkında mahkemeye sunduğu mütalaada tahliye taleplerinin reddedilmesini istedi.

Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin tutuklu Milletvekili Mustafa Balbay hakkında verdiği karardan sonra Diyarbakır Barosu, BDP'li tutuklu milletvekilleri Selma Irmak (Şırnak), Faysal Sarıyıldız (Şırnak), İbrahim Ayhan (Şanlıurfa), Gülser Yıldırım (Mardin) ve Kemal Aktaş'ın (Van) tahliye edilmeleri için Diyarbakır'da yargılandıkları 5 ve 6'ncı Ağır Ceza Mahkemelerine başvuruda bulunmuştu.

İLK RET MAHKEMEDEN

Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı tutuklu milletvekilleri Gülser Yıldırım ile İbrahim Ayhan hakkında mahkemeye sunduğu mütalaada Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay hakkındaki kararına atıfta bulunup, uzun tutukluluk süresi ve Yıldırım ile Ayhan'ın seçilmiş kişi olduğu gerekçesiyle tahliye talebinde bulundu.

Savcının talebini bugün değerlendiren Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, milletvekilleri Gülser Yıldırım ile İbrahim Ayhan'ın tahliye taliplerini reddetti. Mahkeme kararı 2'ye kar 1 oy çokluğuyla aldı. Karara bir üyenin muhalefet şehri koyduğu öğrenildi. Terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla Gülser Yıldırım 15 yıla kadar, İbrahim Ayhan ise 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

SAVCI TAHLİYELERE RET İSTEDİ

Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş hakkında savcı mahkemeye bugün sunduğu mütalaada 3 milletvekilinin tahliye taleplerinin reddedilmesi yönünde talepte bulundu. Savcı, mütalaasında Anasaya Mahkemesi'nin Mustafa Balbay hakkında verdiği kararın bireysel başvuruda bulunduğu gerekçesiyle sadece Balbay'ı bağladığını belirterek, 3 milletvekilinin tahliye taleplerinin reddedilmesini istedi.  Mahkeme, savcının 3 milletvekili talebini önümüzdeki günlerde değerlendireceği belirtildi

KAPLAN: ‘BU SÖMÜRGE HUKUKDUR’

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin BDP'li tutuklu vekiller Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayan'ın tahliye taleplerini reddetmesine BDP'nin tepkisi çok sert oldu. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "bu düşman hukukudur" dedi.

Kaplan, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "İstanbul'da ayrı, Diyarbakır'da ayrı hukuk olmaz. Kişiye özel hukuk olmaz" dedi.

Tutuklu vekillerin zaten "terör örgütüne üyelik" suçuyla yargılandıklarını, bu suçun cezasının 5 ila 10 yıl arasında olduğunu, tutuklu geçirdikleri sürenin, alabilecekleri cezayı da karşılayacak kadar uzun olduğunu vurgulayan Kaplan, şöyle konuştu;

 

"HALK, ÖFKELİ, TEPKİLİ..."

"Diyarbakır Özel Yetkili Mahkemesi'nin aldığı karar bir hukuk skandalıdır. Halk, bu karar öfkelidir, tepkilidir. Bu karar kamu vicdanını yaralamıştır. Özel Yetkili Mahkeme, bu kararla 'biz Anayasa Mahkemesi'nin de üstündeyiz' demiştir"

"BU, KARAR İÇİN KİMDEN EMİR ALDILAR"

 

Vekillerin avukatlarının, ilgili karara üst mahkemede itiraz edeceklerini de vurgulayan Kaplan, "ancak şunu söylemek gerekir; Özel Yetkili Mahkeme'nin bu kararı bir düşman hukuku uygulamasıdır. Bir sömürge hukuku uygulamasıdır" dedi.

Diyarbakır Özel Yetkili Mahkemesi'nin bu kararı ile, AİHM'in ilgili kararlarını da BM Medeni ve Sosyal Haklar Sözleşmesi'ni de, Anayasa Mahkemesi'ni de, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nu da hiçe saydığını vurgulayan Kaplan, şöyle dedi;

"Diyarbakır Özel Yetkili Mahkemesi, bu kararı almak için kimden emir almıştır? Çıksın açıklasın..." - Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

"AYM'NİN KARARI TUTUKLU TÜM VEKİLLERİ KAPSAR"

CHP Milletvekili ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıçlarından Rıza Türmen, tutuklu BDP vekillerinin tahliye taleplerinin reddedilmesinin doğru olmadığını, Anayasa Mahkemesi'nin Balbay kararıyla ortaya koyduğu ilkelerin tüm tutuklu vekilleri ilgilendirdiğini söyledi.

Türmen, Milletvekili Mustafa Balbay'ın Anayasa Mahkemesi'ne (AYM)  kişisel başvuru hakkını kullanmış olsa da, mahkemenin kararında ilkelere yer verdiğine dikkat çekti. Mahkemenin o kararda, seçme ve seçilme hakkına atıfta bulunarak, milletvekillerinin görev yapmasının önemini vurguladığını belirtti. Türmen, "Mahkeme, bir vekilin tutuklu kalması ile tutuksuz yargılanması arasında kamu yararı dengesi gözetilmesi gerektiğini belirtiyor ve tercihini tutuksuz yargılamadan yana kullanıyor. Delilleri karartma ya da kaçma şüphesinden söz ediliyorsa bunun somut olgularla ortaya konulmasını istiyor. Kaçma şüphesi varsa bile buna ilişkin, başka tedbirlerin devreye alınmasını öngörüyor. Örneğin Balbay'a konulan yurtdışı çıkış yasağı gibi. Üçüncü olarak da Balbay'ın 5 yıla yaklaşan uzun tutukluluğuna dikkat çekiyor" dedi.

DERHAL AYM'YE BAŞVURSUNLAR..

Anayasa Mahkemesi'nin Balbay kararında, ilkelere yer verdiğini vurgulayan Türmen, "Dolayısıyla bu ilkeler tüm tutuklu vekiller için geçerli olması gerekir. Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi de AYM kararından yola çıkarak tahliye kararı almalıydı. Avukatlar derhal AYM'ye başvursun. AYM karar aldığında bu mahkeme o zaman ne yapacak? Bu hem seçme ve seçilme hem de kişi özgürlüğünün ihlalidir. O zaman o hakimlerin itibari açısından kırıcı olmayacak mı" diye sordu.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13