UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

RÜŞVET VE SAHTEKÂRLIKTAN 4 YIL HAPİS CEZASI ALAN İTALYA ESKİ BAŞBAKANI SILVIO BERLUSCONI SENATÖRLÜKTEN AZLEDİLDİ!

RÜŞVET VE SAHTEKÂRLIKTAN 4 YIL HAPİS CEZASI ALAN İTALYA ESKİ BAŞBAKANI SILVIO BERLUSCONI SENATÖRLÜKTEN AZLEDİLDİ!

RÜŞVET VE SAHTEKÂRLIKTAN 4 YIL HAPİS CEZASI ALAN İTALYA ESKİ BAŞBAKANI SILVIO BERLUSCONI  SENATÖRLÜKTEN AZLEDİLDİ!

RÜŞVET ve sahtekârlıktan 4 yıl hapis cezası alan İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi (77) senatörlükten azledildi. İtalyan basını "devlet darbesi" yorumunu yaptı.

Dün akşam Senato’da yapılan açık oylamada Berlusconi siyasetten ve her türlü kamu hizmetinden men edildi. 6 yıl sürecek yasaktan dolayı seçimlere katılamayacak olan Berlusconi’nin aynı zamanda dokunulmazlığı da kalktığı için hapse girme yolu da açıldı. Berlusconi hakkında reşit olmayan bir kızla para karşılığı cinsel ilişkiye girmek ve görevlerini kötüye kullanmaktan 7 yıl hapis cezası bulunuyor. Böylece 3 dönem başbakanlık koltuğuna oturan Berlusconi’nin 20 yıllık siyasi kariyeri büyük darbe yedi.          

‘Solcuların darbe girişimi’

Oylama sürerken evinin önünde seçmenlere hitap eden Berlusconi ülkesinde demokrasinin katledildiğini belirterek “Bugün matem günüdür. Ama yılmayacağım. Parlamento dışında partim “Forza Italia”nın lideri olarak ülkem ve demokrasi için savaşacağım. Ben ölmedim. Ülkem benden hizmet bekliyor. 2015’te Başbakanlık Sarayı’na tekrar oturacağım” dedi. Berlusconi geçtiğimiz günlerde partisini koalisyon hükümetinden çekerken “solcuların kendisinden kurtulmak için darbe yapmaya çalıştığını savunmuştu

‘Senatörlüğü düştü liderliği değil’

Berlusconi’nin kızı ve Fininvest şirketinin patronu Marina, babasının durumunu değerlendirirken “Senatörlükten düşürüldü, liderlikten değil” dedi. Berlusconi bu kararla “Şövalye” unvanına da veda edecek. Siyasetçiliğinin yanı sıra işadamı da olan Berlusconi, 1977 yılında İtalya’nın 6. Cumhurbaşkanı Giovanni Leone tarafından “Şövalye” unvanına layık görülmüştü. Berlusconi, bu unvanı alan en genç işadamı olmuştu.

 

İtalyan basınının Senato oylamasına verdiği tepkiler ise şöyle:

La Repubblica: Berlusconi azledilen lider oldu. Senato oylaması Silvio’yu ihraç etti. Unvanları da elinden alınan eski Başbakan matem ilan etti ancak çekilmeyeceğini açıkladı. Putin’den pasaport mu istedi?

Corriere della Sera: Berlusconi Senato’dan atıldı. Ama mücadele edeceğini söyledi. “Hazin bir matem günü” ilanı yaptı. Partisini meydanlardan bir lider olarak yöneteceğini ve tekrar siyasete döneceğini de açıkladı.

İl Giornale: Senato, saat 17.42, devlet darbesi. Oturumda intikam. Azledilen Berlusconi yemin etti. Yolumuza devam edeceğiz. Silvio yas ilan etti ama meydanlara dökülüp partisini sokaktan yöneteceği açıkladı.

Libero: Silvio: Hemen dönüyorum Senato’dan kovulan Berlusconi anında tekrar geri dönüş hesaplarına başladı. Onsuz Senato adeta yatakhaneye çevrildi. Sokaklara dökülüp tekrar siyasete dönmekte ısrarlı.

İl Messaggero: Berlusconi düştü. Önce matem sonra savaş ilan etti. Siyaseti sokaklarda sürdüreceğini ve bir gün tekrar Başbakanlık Sarayına döneceğini söyledi.

La Stampa: Berlusconi Parlamento dışı kaldı ve “Demokrasi matemde” dedi. Silvio yılmayacağını ve sonuna kadar darbecilerle savaşacağını ilan etti. Ailesi “İtalya utanmalıdır” isyanında bulundu. Hükümet her an zora girebilir.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERsılvıo berlusconı  italya