UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

“BENİM DÜNYAM” HAKKINDA ÇIKAN “ÇALINTI İDDİALARINA” YANIT GELDİ! İŞTE O AÇIKLAMA!

“BENİM DÜNYAM” HAKKINDA ÇIKAN “ÇALINTI İDDİALARINA” YANIT GELDİ! İŞTE O AÇIKLAMA!

“BENİM DÜNYAM” HAKKINDA ÇIKAN “ÇALINTI İDDİALARINA” YANIT GELDİ! İŞTE O AÇIKLAMA!

Uğur Yücel'in hem yönetip hem de başrolünü Beren Saat ile paylaştığı 'Benim Dünyam' filmi için Hintli sinemacılar 'Black filmimizin kopyası. Bu şoke edici bir hırsızlık' yorumu yaptı. Filmin Türk yapımcısı ise iddiayı reddetti.

Yönetmenliğini Uğur Yücel’in yaptığı, ‘Benim Dünyam’ filmiyle ilgili Hindistan ’dan ilginç bir iddia geldi.

Vatan gazetesinden Uğur Koçbaş’ın haberine göre Hintliler, uyarlama senaryosu Uğraş Güneş ve Can Yücel’in kaleminden çıkan filmin yönetmen Sanjay Leela Bhansali’nin ‘Black’ (Siyah) adlı yapıtından uyarlanırken aşırıya kaçıldığını ve tamamen kopyalandığını iddia etti.

The Times of India gazetesi 2 dakikalık fragmanı izlediklerinde Bhansali’ye hiçbir referans görmediklerini belirterek, ‘Derin bir araştırma yaptığımızda senaryonun tamamen intihal (çalıntı) olduğunu gördük’ ifadelerini kullandı.

Benim Dünyam, 1950’li yıllarda geçiyor ve 2 yaşındayken görme ve duyma yetisini kaybeden bir kız olan Ela’nın hikayesini anlatıyor.

Ela’nın kendisini engellilere adayan Mahir Hoca ile tanıştıktan sonra yaşadıklarını anlatan film Büyükada’da çekilmiş ve fragmanı da geçen hafta yayınlanmıştı. Film Ekim ayı sonunda vizyona girecek.

YAPIMCIDAN AÇIKLAMA: ‘BENİM DÜNYAM’IN İZİNLERİ VAR

Yönetmenliğini Uğur Yücel ’in yaptığı, ‘Benim Dünyam’ filminin Hindistan yapımı Black filminden kopyalandığı iddiası üzerine filmin yapım şirketi TMC Film’den bir açıklama geldi. Açıklama şöyle;

TMC’nin yapımcılığını yaptığı Benim Dünyam filminin 2005 yapımı ödüllü Black filminden kopyalandığı ile ilgili haberler basına yansımış, yönetmene ait olduğu iddia edilen ifadeler de bu haberlerde yer almıştır. Black filminin yönetmeninin de bağlı olduğu filmin yapımcısı SLB film ile film çekimine başlamadan önce görüşmeler yapılmış ve yazılı olarak mutabık kalınmıştır. İki ülke arasındaki bürokrasinin yavaşlığı nedeniyle sözleşme henüz finalize edilmemişse de yönetmeninin sahibi olduğu yapım şirketinin Black filminin uyarlandığı ile ilgili bilgisi bulunmaktadır. Sözleşme dahilinde gerekli olan maddi ve manevi gereklilikler de TMC film tarafından sağlanmıştır.

Benim Dünyam filmi, Black filminin bir uyarlaması, literatürel ismiyle ‘remake’idir. ‘Remake’ çağdaş sinemanın önemli bir türü olmakla birlikte, pek çok ünlü yönetmenin ‘remake’ filmleri bulunmakta ve pek çok kült film başka filmlerin ‘remake’i durumundadır. ‘Black’ filmi de tıpkı ‘The Miracle Worker’ filmi gibi Helen Keller’in The Story of My Life isimli etkileyici otobiyografisinden uyarlanmıştır.

‘Remake’ başka dilde yayınlanmış bir eserin, yerel dile ve en önemlisi yerel kültüre göre yeniden yapımı anlamını taşır. Eserin yerel dile ve kültüre transferi ortaya sanatsal açıdan yeni bir eser çıkarmakla birlikte özgün eserden daha farklı çıkarımlar yapılabilmesini, mesajın daha iyi anlaşılabilmesini de sağlar. ‘Remake’ tam da bu nedenle saygı gören bir sinema türüdür. Buradaki tek çekince, özgün eser sahibinin maddi, manevi ve telif haklarının karşılanmasıdır ki TMC Film de bu çok özel hikayeyi yeniden anlatarak yeni anlamlara ulaşmanın heyecanını, elbette ki gereken tüm yükümlülükleri yerine getirerek yaşamaktadır.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13