|
SABAH GAZETESİ YAZARI NAZLI ILACAK, BİR DAVADAN “BERAAT” ETTİ!..
|
|
|
|
9/3/2010 17:41
|
|
|
|
|
|
Nazlı Ilıcak, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Atilla Kart'a, bir yazısında "iftira ve yalan makinesi" diyerek hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davadan, basın özgürlüğü kapsamında görevini yaptığı gerekçesiyle beraat etti.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanık Nazlı Ilıcak ve şikayetçi Atilla Kart katılmazken, taraf avukatları duruşmada hazır bulundu. Şikayetçi Atilla Kart'ın avukatı Burcu Gökdağ, şikayetlerinin devam ettiğini belirtti.
İFTİRA VE YALAN MAKİNESİ Savcı Atilla Ayvacı mütalaasında, sanık Nazlı Ilıcak ve şikayetçi CHP Milletvekili Atilla Kart’ın özel bir televizyon programına birlikte katıldıklarını anlattı. CHP Milletvekili Atilla Kart’ın bu programda, “Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’nın Türk Telekom Denetim Kurulu’nda Oger Telekomünikasyon A.Ş’yi temsilen yer alıyor" iddiasında bulunduğunu ifade etti. Mütalaada sanık Nazlı Ilıcak’ın, Sabah Gazetesi’nin 27 Kasım 2008 tarihli köşe yazısında “Efkan Ala’ya iftira" başlığı altında yazmış olduğu yazıda Ala’nın Türk Telekom’da Oger adına değil, Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi adına Denetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptığını belirtiğine yer verildi. Mütalaada, Nazlı Ilıcak’ın yazısında Atilla Kart’ın ”iftira ve yalan makinesi gibİ" hareket ettiği anlatıldı.
SAVCI, NAZLI ILICAK’IN BERAATİNİ İSTEDİ Yazı bir bütün olarak değerlendirildiğinde sanık Nazlı Ilıcak’ın, şikâyetçi Atilla Kart’a karşı ağır eleştirilerde bulunduğu, ancak siyasetçilerin ve üst düzey yöneticilerin bu tür eleştirilere maruz kalabileceği ifade edildi. Nazlı Ilıcak’ın bu yazısının basın özgürlüğü ve toplumun bilgilendirilmesi yönünde yazmış olduğu belirtilerek hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığından sanığın beraatı istendi.
SİYASİLER ELEŞTİRİLERE HOŞGÖRÜLÜ OLMALI Mahkeme, sanığın basın hürriyeti kapsamında görevinin, haber verme, toplumu bilgilendirme olduğu dolayısıyla eleştirilerin yer aldığı yazının basının hakkı olduğu kadar görevi olduğu ifade etti. AİHM kararlarında siyasilerin eleştirilere hoşgörülü olma zorunluluğu olduğu vurgulanarak yazının küçük düşürücü de olsa gazetecinin görevi dahilinde bulunduğu ve siyasetçinin bunu hoşgörüyle karşılaması gerektiği anlatıldı. Yazının ağır eleştiri sınırı içinde kaldığını belirten hakim, Nazlı Ilıcak’ın beraatine karar verdi.Gazeteci Nazlı Ilıcak’ın, CHP’li Milletvekili Atilla Kart’a hakaret ettiği iddiasıyla hakkında 4 aydan, 2 yıl 8 aya kadar hapsi isteniyordu.
|
|