UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

İSTANBUL GELİŞİM VE SANAT TARAFINDAN SAHNELENEN KAZASIZ KUL OLMAZ OYUNU'NUN EKİBİ, TRAFİK KAZALARINA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN BİR İLKE İMZA ATTI!..

İSTANBUL GELİŞİM VE SANAT TARAFINDAN SAHNELENEN KAZASIZ KUL OLMAZ OYUNU'NUN EKİBİ, TRAFİK KAZALARINA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN BİR İLKE İMZA ATTI!..

İSTANBUL GELİŞİM VE SANAT TARAFINDAN SAHNELENEN KAZASIZ KUL OLMAZ OYUNU'NUN EKİBİ, TRAFİK KAZALARINA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN BİR İLKE İMZA ATTI!..

İstanbul Gelişim Sanat tarafından sahnelenen Kazasız Kul Olmaz tiyatro oyunu, iş ve trafik kazalarına dikkat çekmek adına bayram boyunca trafik kazaları ve trafik kurallarına uyma alışkanlıklarıyla ilgili çeşitli araştırmalarda bulundu.

Bir  bayrama daha geride  bıraktık  bazıları için sevinç bazıları için hüzne, kedere  dönüştü. Ülkenin kanayan yarası olan trafik kazalarına dikkat çekmek adına dünyada bir ilke imza atan Kazasız Kul Olmaz ekibi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün  izniyle eğitsel amaçlı bir trafik kontrolü yaparak, sürücülere ünlülerin trafik kazalarıyla ilgili duygu düşüncelerini içeren broşürler dağıttılar.

Oyunun yazarı ve yönetmeni Zahrettin Çelik, Sanat Danışmanlığını Şevket Çoruh ve  Vatan Şaşmaz Proje Danışmanlığını Ali Yücel Güler, Oktay Gündoğdu ve Av. Adnan Tüzün Mehmet Ali Nalbant Yusuf Erbaş üstlendi.

 Etkinliğe; Erdal  bakır, Orhan Gidiş, Ali Yücel Güler, Piramit İş Güvenliği ve Motosella Hasan B. Turhan katılım sağladılar.

Etkinlik süresince bazı sürücülerin sevgi göstergesi olarak el salladıkları ve etkinliği yol kenarından dakikalarca hayranlıkla izledikleri dikkat çekti.

"KAZASIZ KUL OLMAZ" İçin "ÜNLÜLERİN YORUMLARI"

Zihni Göktay: Trafik terörü, dikkatsizlik, bilgisizlik, bencillik bir araya gelince   kaza  kaçınılmaz olur. Sağlık dolu mutlu ve kazasız yollar dilerim.

Tümay Özokur: Araba kullanmaya başlarken hocam dedi ki; "karşındakini her zaman deli ve sarhoş kabul et. Asla ben en iyiyim, ben bilirim" deme... Kazasız bir kul olabilmek için, kaza ihtimallerini yok edin.  

Hamdi Alkan: Trafik kuralları hayatta kalma kurallıdır. Evinize ve akrabalarınıza sağ salim varmak adına düzenlenmiştir. İnsan hayatı maddi manevi korumaya dayanır.

Yonca Evcimik: Bırak yetişeceğin yere 5 dakika geç git ama diğer insanların can güvenliğini tehdit etme. Sadece insanların değil, hayvanların da canına sahip çıkalım.

Zafer Peker : Kazasız Kul Olmaz oyununu çok önemsiyorum. Özellikle iş ve trafik kazalarına, ilkyardıma katkı sağlaması bu güne kadar yapılmamıştır ve çok önemli bir eksiği kapatmaktadır.  

Yıldız Asyalı:  Trafik kazaları çok canlar yakmakla kalmayıp ,dikkatsizlikler devam etmekte...Kazanın bile bile yapılıyor olması da cabası...Kazasız kul olmaz ama hatalar tekrarlanırsa kazalar bitmez  

Açelya Elmas:  Son sürat araba kullanmak, birbirine yol vermemek, karşıdan karşıya gecen birini görseler bile frene dokunmayı zül görmek, artık trafikte sık sık gördüğümüz şeyler.

Sürücüler, uygulamadan çok memnunlar.

CNN Türk'ün canlı yayınladığı etkinlikte sürücüler, uygulamadan çok memnun kaldıklarını ve bu kazaların minimuma indirilmesinde çok etkili olacağını söylediler.

Etkinliğin devamı istiyor musunuz sorusuna ise:

“Tabii ki! Bu geç kalınmış bir konudur. Her bayramda birçok hayatın bu kazalarda sönüp gitmesinden üzüntü duyuyoruz. Bu durumun artık bir an önce düzelmesi gerekir" şeklinde yorumlarda bulundular.

Kazaların Sosyolojik ve Psikolojik  Profili Çıkarıldı

 Zahrettin Çelik ve ekibi, kendi keşifleri olan özel yöntemlerle bayram boyunca kavşak ve tali yollarda trafik gözlemleri yaptılar ve ortaya çarpıcı veriler çıktı. Bu güne kadar ülkenin eğitimine neler katmış olduklarını Sayın Zahrettin Çelik’ten öğrenelim.

Çelik; “Bayram boyunca İstanbul gibi yoğun bir şehrin kavşak ve tali yollarında kazaların nedenlerini kurum ve kuruluşların  sayesinde araştırdık ve araştırmaya devam ediyoruz. Türkiye de ilk defa kazaların psikolojik ve sosyolojik haritasının profilini çıkarıyoruz.  Pilot il olarak da İstanbul’u seçtik. Araştırma başlıklarımıza bazı örnekler verecek olursak; kimler emniyet kemeri kimler kullanıyor; en çok hangi saat ve mevsimde; en çok hangi modeldeki, renkteki ve araç yaşındaki sürücüler; sürücülerin mesleği ve yaşı gibi bir çok ölçütü temel alarak çalışmamızı 39 ilçede gerçekleştirdik. Ayrıca 142 destekçi firma sayesinde bu projeyi yürütüyoruz. Hepsine bu eğitsel farkındalık projesine katkı sağladıkları için ekibim adına müteşekkirim. Hepsine geleneksel hale getirdiğimiz “İyilik Ödülleri “ takdim edildi.” Dedi.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13