UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BAŞBAKAN YILDIRIM, GÜNDEME DAİR ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU!..

BAŞBAKAN YILDIRIM, GÜNDEME DAİR ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU!..

BAŞBAKAN YILDIRIM, GÜNDEME DAİR ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU!..

Başbakan Binali Yıldırım, terör örgütleri FETÖ, PKK, DAEŞ ile ilgili önemli açıklamalar yaparken Suriye gündemi ve diğer ülkelerle olan ilişkilere dair çarpıcı açıklamalar yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım, Habertürk-Show Tv-Bloomberg HT ortak yayında Alican Türkoğlu ve Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtladı.

Başbakan Yıldırım, "Fırat Kalkanı" operasyonuna" ilişkin, "Suriye muhalifleri Cerablus'a yerleştiler, oradaki alanları, köyleri kontrol etmeye başladılar. Cerablus da dahil bütün alanın YPG ve PYD'den temizlenmesi lazım." dedi.

Yıldırım, "Fırat Kalkanı" operasyonuna" ilişkin, "Bu bölgede Suriyeliler olacak. Bizim Suriye'nin topraklarında gözümüz yok. Bizim hassasiyetimiz, bu toprakların oldu bittiye getirilerek, PYD-YPG unsurlarınca işgal edilmemesi. Suriye muhalifleri Cerablus'a yerleştiler, oradaki alanları, köyleri kontrol etmeye başladılar. Cerablus da dahil, bütün alanın YPG ve PYD'den temizlenmesi lazım." ifadelerini kullandı.

"PYD'lilerin nehrin doğusuna geçmesi ABD'nin taahhüdüdür"
Başbakan Yıldırım, "ABD ile anlaşmamız şudur, bu Münbiç'te, bu bölgede bulunan PYD'lilerin nehrin doğusuna geçmesi lazım. Bu, ABD'nin bize taahhüdüdür, garantisidir. Bu gerçekleşinceye kadar burada bizim operasyonlarımız sürecek. Böylece sınırlarımızdan ülkemize yönelik hiç bir tehdidin olmadığından emin olmamız lazım." şeklinde konuştu.

Biden'in Gülen'le ilgili sözleri
ABD Başkan Yardımcısı Biden'in "Keşke Gülen Amerika'da değil, başka bir ülkede olsaydı" sözüne ilişkin olarak Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu, ne kadar büyük sıkıntı içinde olduklarını gösteriyor. Onun, ülkelerinde olmasından, kalmasından çok da hoşnut değiller. Niye? Çünkü Türkiye'nin dostluğunun, bu örgüt başından çok çok daha değerli olduğunu biliyorlar."

"6 Eylül'de İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri geliyor"
Başbakan Yıldırım, "Ayın 6'sında (6 Eylül), İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı, yani başbakan seviyesinde, Sayın Cihangiri geliyor. Cihangiri'yle beraber olacağız, ev sahipliği yapacağız. İran'la her konuda, gerek PKKterörüyle mücadele gerek Suriye'deki sorunların çözülmesi gerekse ikili ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi gibi önemli konularda kararlar alacağız."
dedi.

"Mısır ile ilişkilerimizi düzeltmek zorundayız"
"Mısır'la ilgili düşüncemiz de çok net"
ifadesini kullanan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Mısır halkı ile Türk halkı kardeş. Bizim inanç, kültür, bölge yönüyle ortak değerlerimiz çok fazla. Dolayısıyla biz Mısır ile ilişkilerimizi düzeltmek zorundayız. İlişkimiz böyle devam edemez. Mısır için de bizim için de böyle devam edemez ama siyasi bakımdan sıkıntımız var."

"Barzani ile terörle mücadelede etkin işbirliği kanaatine vardık"
Başbakan Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüşmesine ilişkin olarak da "Barzani ile özellikle ikili ilişkilerin yanı sıra terörle mücadelede etkin işbirliği yapmamız gerektiği kanaatine vardık. Özellikle sınır geçişlerindeki sorunun çözümünde, oradaki güvenliğin, açılacak gümrük kapılarındaki güvenliğin sağlanmasında gerekli desteği verecekler. Bu arada, Amerika'nın da önderliğinde Barzani ve diğer Bağdat yönetiminin Musul'u DEAŞ'tan geri alma yönünde büyük bir gayreti var. Bunu biz de destekliyoruz." dedi.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERBAŞBAKAN YILDIRIM  AÇIKLAMA