UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BUGÜN BİN AYDAN HAYIRLI GECE KADİR GECESİ!.. PEKİ BU HAYIRLI GECEDE NASIL İBADET YAPILIR?

BUGÜN BİN AYDAN HAYIRLI GECE KADİR GECESİ!.. PEKİ BU HAYIRLI GECEDE NASIL İBADET YAPILIR?

BUGÜN BİN AYDAN HAYIRLI GECE KADİR GECESİ!.. PEKİ BU HAYIRLI GECEDE NASIL İBADET YAPILIR?

"Kur’ân-ı Kerim’de Allah Teâlâ’nın hiçbir şeyi boşuna yaratmadığı ve boş, sebepsiz olarak hiçbir şeyi var etmediği açıkça zikredilir. O halde Kadir Gecesi muazzam bir lütuf, muhteşem bir nimettir"Allah Teâlâ yarattıkları içerisinden halife olarak insanı seçti. İnsanların en güzeli olarak peygamberleri seçti, peygamberlerin en güzeli olarak Efendimiz’i (SAS) ilan etti. Âdem’i indirmek için bu dünyayı seçti. Yerleşim yeri, şehir olarak Mekke’yi seçti, Mekke’yi mükerrem kıldı, şehirlerin de anası “Ümmü’l-kurâ” olarak beyan eyledi. Aylardan, ramazan ayını en faziletli kıldı. Günlerden cumayı, gecelerden de Kadir Gecesi’ni seçti.

Cenâb-ı Hakk kendisine vâsıl olabilmemiz için hepimize eşit fırsatlar vermiştir. Lakin hepimizde farklı farklı güzellikler ve özellikler bulunmaktadır. Yukarıda açıkladığımız bu fazilet seçiminin gelişine baktığımızda hepsinin Kur’ân-ı Kerim’de yeri olduğunu ve bunlara işaret edildiğini görürüz. Kur’ân-ı Kerim’de Allah Teâlâ’nın hiçbir şeyi boşuna yaratmadığı ve boş, sebepsiz olarak hiçbir şeyi var etmediği açıkça zikredilir. O halde Kadir Gecesi muazzam bir lütuf, muhteşem bir nimettir.

BU GECE NE YAPMALI?

Bu gece, tüm ramazan gecelerinde ve mümkünse gece gündüz yapmamız gereken en güzel amel Allah’a (CC) tövbe etmek ve varsa kaza namazlarımızı kılmaya gayret etmektir. O halde bu geceyi Kadir Gecesi şuuruyla, ibadetle geçirmek isteyenlere tavsiyemiz bu gece ve gündüz beş vakit namazı cemaatle kılmaya gayret etmeleridir. Zira Efendimiz (SAS) “Yatsı namazında cemaatte bulunan kimseye, gecenin yarısına kadar namaz kılmış gibi sevap vardır. Yatsı ve sabah namazlarında cemaatte bulunan kimseye ise bütün gece namaz kılmış gibi sevap vardır” (Hadîs-i şerif - Tirmizî) buyurmuşlardır. Efendimiz (SAS) “Kelime-i tevhidzikirlerin en faziletlisidir” buyurmuşlardır. Bu gece ve her gece bol bol kelime-i tevhid çekilebilir, yani “Lâilâheillallah” zikriyle meşgul olunur. (İçimizden “Muhammedurresulullah”ı da geçirmeyi ihmal etmeyelim.) Günah etmemek nafile ibadetten efdaldir. Bu gece ve her gece gıybetten, dedikodudan, içkiden, kumardan, boş lakırdıdan, lüzumsuz televizyon, dedikodu, spor muhabbetlerinden uzak durmak, lisanını, gözünü, kulağını, elini, ayağını ve kalbini günah veya boş şeylerden uzak tutmak en güzel nafile ibadet şeklidir. Hasta, akraba, anne, baba duası almak, çocukları sevindirmek, hane halkını memnun etmek, çocuklar dahil ailenin duasını almak, sadaka vermek, güzel söz söylemek, mümin kardeşlerini ve arkadaşlarını arayarak hatır sorup dua etmek elbette kişinin affına, mağfiretine vesile olan en güzel ve kolay işlerdendir. Bunları da ihmal etmeyelim. Son olarak bizi yıkan, hasta eden; herhangi bir kötü huyumuzu tamamen terk etmek üzere karar alalım ve Allah Teâlâ’dan buna muvaffak olmak için yardım niyazında bulunalım. İnsan nefis hastalıklarından birini Allah (CC) için temizlemeye çalışırsa o kişiyi Mevlâ hem muvaffak eyler hem de diğer çıkıntı ve kusurlarını düzeltiverir. Bu müjdeyi de unutmayalım. 

BU GECE HAKİKATEN KADİR GECESİ MİDİR?

Evet, hadis-i şeriflere baktığımızda kendimizi bu soruyu sormaktan alamayız. Çünkü Efendimiz (SAS) Kadir Gecesi’ni ramazanın son 10 gününde aramamızı bizlere haber vermiştir. Bununla beraber 27. gecesi hakkında da müstakil hadis-i şerif vardır. (Zübdetü’l Buhârî-Müellif: Ömer Ziyaeddin Dağıstânî)

Ama âlimler hususi olarak belirtilen gecelerin; o senenin Kadir Gecesi’ni müjdelediği için böyle bir kayıt bulunduğuna dikkat çekmişlerdir. İmam Şa’rânî Hazretleri’nin bu hususta tespit ettiği bir formülden de bahsedilir. Ramazanın ilk orucundaki gün hesabına dayanarak, bazı hesaplamalar yapılmıştır.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERKADİR GECESİ  KANDİL