UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

FLAŞ!.. CUMHURİYET SAVCISI METİN KÜÇÜKERDEN’DEN “NASIL DOLANDIRILMAYIZ” KİTABI! ARTIK DOLANDIRILMAYA SON!..

FLAŞ!.. CUMHURİYET SAVCISI METİN KÜÇÜKERDEN’DEN “NASIL DOLANDIRILMAYIZ” KİTABI! ARTIK DOLANDIRILMAYA SON!..

FLAŞ!.. CUMHURİYET SAVCISI METİN KÜÇÜKERDEN’DEN “NASIL DOLANDIRILMAYIZ” KİTABI! ARTIK DOLANDIRILMAYA SON!..

Dolandırıcılık son yılların en çok artan suçlarından. Her an her yerde kapımızı çalabilir… Teknoloji geliştikçe de yöntemler de gelişiyor. Savcılıklar da dolandırıcılık dosyaları ile dolup taşıyor. Karara bağlaması en zor dosyalardan olan dolandırıcılık dosyaları savcı ve hakimleri en çok zorlayan suç tiplerinden Toplumun her kesiminin başına büyük sorunlar açan dolandırıcıların hedefi bazen sıradan bir vatandaş, bazen Prof. Dr. Canan Karatay gibi ünlü akademisyenler ya da Ümit Sayın gibi ünlü şarkıcılar da olabiliyor.

100 SAYFA, KOLAYCA OKUNUYOR!..

 İşte 7’den 70’e herkesin tuzaklarına düşebileceği bu dolandırıcılara karşı önceden önlem almak için vatandaşları bilgilendiren önemli bir kaynak kitap var artık… Yaklaşık 14 yıl İstanbul Adliyesi bünyesindeki dolandırıcılık bürosunda görev yapan ve 15 bin dolandırıcılık dosyasını çözen Metin Küçükerden dolandırılmamak için vatandaşın kulağına küpe olacak tavsiyelerde bulundu. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Metin Küçükerden, "Nasıl dolandırılmayız?" isimli bir kitap yazdı. 100 sayfalık kitapta sade bir dille madde madde dikkatli olunması gereken hususlar anlatılıyor. Sade bir dil kullanılan kitap dolandırıcılık mağduru olmak istemeyen vatandaşlara küpe olacak tavsiyelerle dolu.

TEK BAŞINA BANKAYA GİTMEYİN!
Savcı Metin Küçükerden, yargı, Mahkemeler ve Cumhuriyet Başsavcılıkları’nın ancak suç işlendikten sonra devreye girdiğini, önemli olanın başlangıçta kişi ya da kurumların dolandırılmaması olduğuna vurgu yapıyor.  Savcı Küçükerden meslek tecrübesi gereği en çok dolandırıcılık olaylarının yaşandığı alanların Bankalar, internet bankacılığı, taksiler, pazarlar, kuyumcular, döviz büroları, finansal kiralama şirketleri ve kargo şirketleri olduğunu söylüyor. Savcı Küçükerden'e göre, en çok dolandırılan kişiler ise yaşlılar. Savcı, Yaşlılara kesinlikle bankalara tek başlarına gitmemelerini, bankamatik kartlarını hiç kimseye vermemelerini istiyor.
KAMU GÖREVLİLERİ PARA İSTEMEZ
Peki gelelim Savcı Metin Küçüerden'in tavsiyelerine… Savcı, herkese şu tavsiyelerde bulunuyor:
1-Kimlik bilgilerinizi ve banka bilgilerinizi kimse ile paylaşmayın
2-Kredi ve bankamatik kartlarını, eşiniz ve çocuklarınız dahil kimseye kullandırmayın. Bu onlara güvensizliğinizden değil sizin kadar dikkatli olamayacaklarındandır.
3-Polis, hakim, savcı ve kamu görevlileri hiçbir zaman yapacakları kamu görevi ile ilgili sizden para istemezler. Bu tür bir taleple arayan kesinlikle dolandırıcıdır, hemen telefonu kapatın.
4- Telefon dolandırıcılarının ikna kabiliyeti yüksektir. Arka fondan telsiz ve siren sesi duyarsanız paniklemeyin. Bunları siz de internetten kolayca indirebilirsiniz.
Telefondaki kişi kamu görevlisi de olsa onunla görüşme zorunluluğunuz olmadığını bilin. Telefonu rahatça kapatabilirsiniz. Buna kimse bir şey diyemez, suç değildir.
5-Bankamatiktlerden para çekerken merkezi yerlerdeki bankamatikleri tercih edin. Bankamatikte işlem yaparken kartınızı saklayarak işlem yapın.
6-Kefil olurken iyice düşünün. Kefil olmak demek borçlu ile aynı anlama gelmektedir. Boş senet ya da borçlandırıcı belgelere sakın imza atmayın.
7-Banka işlemlerinde dekontlara açıklama yazmayın ihmal etmeyin. Gönderilen para ne için gönderildi bunu işlemde belirtin ki makbuza da yansısın.
8-Bir kişi yolda size çarptığı anda mutlaka o kişi hareket alanınızdan çıkmadan ceplerinizi kontrol edin.
9-Yolda anlaşmalı olarak kavga ederken görülen kişilerin size yaklaşmasına izin vermeyin. Siz onları ayırmaya gittiğiniz anda size yakın bir temasta bulunuyorsa anlayın ki o anda cepleriniz boşalmıştır.

EN ÇOK YAŞLILAR DOLANDIRILIYOR
En çok dolandırılan insanların çabuk inanmaları, duygusal ve korumasız olmaları, teknolojiye uzak durmaları, acıma duyguları gelişmiş olması sebebiyle yaşlılar olduğunu belirten Metin Küçükerden yaşlılara ise daha az dolandırılmaları için şu tavsiyelerde bulundu:
1- Bankacılık işlemlerine tek gitmeyin
2- Banka içi gişelerini tercih edin
3- Yalnız bankaya gideceksiniz banka görevlilerinden başka kimseden yardım istemeyin
4- Bankadan çıkınca tanımadığınız kişilerle konuşmayın
5- Çocuğunuzun arkadaşını söyleyen dolandırıcılık yöntemi çok meşhur bu insanlara sakın inanmayın
6- Paranızı koyduğunuz yeri gereksiz yere sürekli kontrol etmeyin.
7-Yanlızken kapınıza gelen kişilerin taleplerini akşam çocuklar geldiğinde yapılmak üzere geri çevirin.
8- Sağlığınız yerinde iken kesinlikle kimseye genel vekaletname vermeyin.

ÜNLÜLERE ÇOK ÖZEL TAVSİYE: İMZA VERMEYİN!..
Savcı Metin Küçükerden, medyaca bilinen sanatçı, türkücü, futbolcu, film ya da dizi oyuncusu, iş adamı, bestekarlar ve bürokratları da uyardı ve şu çok önemli tavsiyeyi verdi.

1-    Öncelikle imzanızı her yere atmayın. Size yoğunlukta, aceleyle senet ya da bir belge hatta vekaletname dahi imzalatabilirler.

2-    Senete imza atmasanız dahi boş attığınız kağıttaki imzanızın bulunduğu kağıt parçası sonradan senet haline dönüştürülebilir.

3-    İmza yerine onun yerine geçebilen bir simge kullanabilirsiniz. En güzeli ad ve soyadını yazmanız.

4-    En çok hayır işine para vermeniz için sizi telefonla arayıp duygularınızdan yararlanabilirler. Bilmediğiniz, tanımadığınız bir arkadaşınız kişi ya da kuruma para vermeyin ya da göndermeyin.

 

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN!..

 


Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13