UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

GÜNLERCE KONUŞULDU!.. AB VİZE KONUSUNDAKİ KRİTİK KARARINI BUGÜN VERECEK!..

GÜNLERCE KONUŞULDU!.. AB VİZE KONUSUNDAKİ KRİTİK KARARINI BUGÜN VERECEK!..

GÜNLERCE KONUŞULDU!..  AB VİZE KONUSUNDAKİ KRİTİK KARARINI BUGÜN VERECEK!..

AB Komisyonu'nun  bugün Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılmasını öngören tavsiye kararını  alması bekleniyor. Komisyonun tavsiye niteliğindeki kararı, Avrupa Parlamentosu  ve AB Konseyi'nin onayının ardından uygulamaya girecek. Eğer süreçte bir sorun  yaşanmazsa, Türk vatandaşları Haziran ayı sonu itibariyle Schengen üyesi ülkelere  vizesiz seyahat edebilecek.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun bugün Türk  vatandaşlarının en geç Haziran ayı sonunda Schengen üyesi ülkelere vizesiz  seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı alması bekleniyor.

AB Komisyonu, Türkiye ile birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu  kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu bugün yayımlayacak. Raporda, Türkiye'nin vize serbestisi için 72 şartı çok büyük ölçüde  yerine getirdiğinden hareketle, Türk vatandaşları için vizelerin Haziran sonunda  kaldırılması tavsiyesinin yer alması bekleniyor.

Bununla beraber, metinde Türkiye'den, parmak izi bilgisinin de yer  aldığı biyometrik pasaportların çıkarılması, Ankara'nın AB vatandaşlarına  uyguladığı vizeleri kaldırması, Geri Kabul Anlaşması'nı Haziran ayında uygulamaya  başlaması ve AB vatandaşlarının kimlik bilgilerinin korunması gibi konularda adım  atmasının istenmesinin bulunması öngörülüyor.

KABUL SÜRECİ

AB Komisyonu'nun tavsiye niteliğindeki kararı, Avrupa Parlamentosu  (AP) ve AB Konseyi'nin onayının ardından uygulamaya girecek. Bunun için tavsiye  kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınacak.  Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulu'nun onayına sunulacak.  Oylamada, kabul için salt çoğunluk yeterli olacak.

Burada, Almanya ve Fransa'nın öncülüğünde vize serbestisinin gerekli  durumlarda askına alınmasını öngören bir değişikliğin gündeme gelebileceği  belirtiliyor.

Sadece Türkiye için değil, diğer vizesiz seyahat hakkına sahip olan  ülke vatandaşlarını da kapsaması beklenen değişiklikte, iptal için şu şartlar  aranacak:

"Turist olarak gelip AB ülkelerinde yasa dışı olarak kalmaya devam  edenlerin sayılarındaki ciddi ARTış, söz konusu ülkeden gelen iltica  başvurularındaki çok büyük artış ve geri kabulün uygulanmasında görülen  eksiklikler."

AB Komisyonu böyle bir değişikliğe yeşil ışık yakmazken, parlamentoda  değişiklik önergeleriyle metne girmesinin muhtemel olduğu ifade ediliyor. Buna  meydan vermemek için Türk milletvekillerinin AP'de muhataplarıyla temasa geçmesi  önem arz ediyor. 

Olası değişikliklerle kabulün ardından karar, AB Konseyi'ne  gönderilecek.  AB Adalet ve İçişleri Konseyi'ndeki oylamada ise çifte nitelikli  çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin  yüzde 55'inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda 28 üyeden en az  16'sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun AB'nin  nüfusunun yüzde 65'ini oluşturması şart.

Eğer burada da beklendiği gibi vize serbestisi onaylanırsa, karar AB  Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak.

Ancak AP'nin reddetmesi durumunda karar, AB Komisyonu'na geri  gönderilecek. AP, genel kuruldaki oylama öncesi AB Konseyi'nden görüş  bildirmesini de isteyebilir.

VİZE SERBESTİSİ SÜRECİ

Türkiye, 1999 yılında AB'ye aday ülke kabul edilmesine rağmen, vize  serbestisi görüşmeleri 16 Aralık 2013'te başladı. 20 Ekim 2014'te AB Komisyonu  vize serbestisi ile ilgili ilk raporunu açıkladı. Yavaş ilerleyen süreç,  sığınmacı kriziyle hareketlilik kazandı. 29 Kasım 2015'te yapılan Türkiye-AB  Zirvesi'nde sürecinin hızlandırılmasına ve Türk vatandaşları için 2017 olarak  öngörülen vize serbestisinin gerekli şartların yerine getirilmesine bağlı olarak  Ekim 2016'da sağlanması kayda geçirildi.

4 Mart 2016'da AB Komisyonu, vize serbestisi ile ilgili ikinci  raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye'nin kriterleri yerine getirmede büyük  ilerleme gösterdiği belirtildi. Raporda, Türkiye'yle varılan Geri Kabul  Anlaşması'nın Haziran ayında uygulamaya gireceği, Ankara'nın performansının vize  serbestisi açısından önemli olduğu vurgusu yapıldı.

Vize serbestisi süreci, 18 Mart 2016'da yapılan 2. Türkiye-AB  Zirvesi'nde ise öne çekilerek, yeni tarih en geç Haziran ayı sonu olarak  belirlendi. Bu kararın ardından Türkiye'de kriterleri yerine getirmek için art  arda yasal düzenlemeleri gerçekleştirdi.

SCHENGEN ÜYESİ ÜLKELER

Eğer vizelere kalkarsa Türk vatandaşları, haziran ayı sonu gibi  Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya,  Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya,  Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya,  Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'a giderken vize almaya ihtiyaç  duymayacak.

Bunlara ek olarak, şehir devletleri olan Monako, San Marino ve  Vatikan'a da gidilebilecek. Türk vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı  seyahatlerinde bu ülkelerde 180 güne kadar kalabilecek.

Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda için vize  uygulaması sürecek.

AA

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERab  vize  türkiye  avrupa birliği  schengen