UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

PİYASALAR UMUDUNU DÜNYANIN DİĞER UCUNA MI BAĞLADI?..

PİYASALAR UMUDUNU DÜNYANIN DİĞER UCUNA MI BAĞLADI?..

PİYASALAR UMUDUNU DÜNYANIN DİĞER UCUNA MI BAĞLADI?..

Gerginliğin arttığı, mülteci göçlerinin yaşandığı ve dünya ekonomisinin lokomotif gücü olarak  gösterilen Çin’deki ekonomik yavaşlamanın yaşandığı bir dönemde yatırımcı kendini güvenli limanlara atmak istiyor. Türkiye’de her zaman olduğu gibi döviz ve altın güvenli liman tercihi olmaya devam ederken, yurtdışında umut Japonya oldu. Japon yeni yeni güvenli liman olarak gösterilmeye başlandı. Peki piyasa ne diyor? Uzmanlar Japon yenine olan ilgiyi ve Türkiye’den nasıl yatırım yapılabileceğini anlattı.

Japon yeninin yeni güvenli liman olduğu açıklaması, Japonya Ekonomi Bakanı tarafından açıklandı.Japonya Ekonomi Bakanı Nobuteri Ishihara, Japon Yeni'nin son dönemde değer kazanmasının nedeni olarak yatırımcıların petrol fiyatları görünümü ve gelişmekte olan piyasalara yönelik büyüyen endişeleri karşısında Japon Yeni'ni göreceli olarak güvenli bir liman olarak görmelerinden kaynaklandığını söyledi.

Uzmanlar, genellikle yastık altı altın yatırımlarının yapıldığı Türkiye’de dünyanın diğer ucundaki bir ülkenin para birimine yatırım yapmak çok da ilgi çekici olmasa da uzmanlar modernleşen ve teknolojik desteğin sonsuz olduğu yatırım ortamında Japon yeni yatırımı yapmanın çok da zor olmadığını savunuyor.

NEDEN GÜNDEME GELDİ?

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, “Finansal piyasalar Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) tarihinde ilk kez negatif faize geçmesini, çoğu beklenti ve BOJ Yönetim Kurulu üyeleri isteğinin aksine, Japon yenini satın alarak kutladı! Tarihi karar sonrası, Japon yeni ABD doları karşısında 121 seviyesi üzerinden 115 altına güçlenirken, Euro karşısında da Japon yeni 132 üzerinden 129’a güçleniyor" dedi.

"JAPON YENİ ÖNE ÇIKANLARDAN BİRİ"

ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Japonya’nın ekonomik toparlanma trendinde kayda değer bir değişiklik olmamasına rağmen, son dönemdeki piyasa dalgalanmalarının öne çıkardığı para birimlerinden birisinin yen olduğunu gözlemliyoruz. Yen zaten küresel ekonomiye dair endişelerin tavan yaptığı ve dalgalanmanın arttığı zamanlarda yatırımcının yöneldiği alternatif enstrümanlardan biri. Bu kapsamda, son dönemdeki güvenli liman alımları dolar/yen paritesini de 115 seviyelerine getirmiş durumda. Çin'in tatile girmesi finansal piyasalar açısından beklenen rahatlığı sağlamadığı gibi, Avrupa’nın sistemsel ve yapısal sorunlarını gündemde öne getirmesi bakımından ters etki bile yaptı. Önümüzdeki korku faktörleri de artmış oldu: Çin ve Çin etrafındaki ülkelerin yarattığı sarmal, Avrupa’nın yapısal sorunları, negatif faiz uygulamalarının yarattığı küresel endişeler ve Fed’in böyle bir ortamda faizleri artıramayacak olması...

TÜRK YATIRIMCISININ İLGİSİNİ ÇEKMEZ

Erkan, “Türk yatırımcısının kolay kolay yönleneceği bir para birimi olduğunu düşünmüyorum. Türk yatırımcısı açısından en güvenli liman halen döviz, hatta dolar olmaya devam ediyor. Dolardan sonra da altın geliyor” şeklinde konuştu.

KAHTALI MIÇI BİLE İFLAS ETTİ

Daha önce Japonya yeni ile kredi çekip, iflas edenler de oldu. Özellikle Japon yeni olarak kredi çekip, geri ödemede Japon yenindeki değerlenmenin etkisiyle borçlarını ödeyemeyen, paralarını kaybetmişti. Ünlü şarkıcı Kahtalı Mıçı da yine Japon yeni ile kredi çekip, servetini kaybedenler arasında yer almıştı.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERjaponya  japon yeni