UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

52’NCİ ULUSLARARASI ANTALYA FİLM FESTİVALİ BAŞLADI! “YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜ” SAHİPLERİNİ BULDU!..

52’NCİ ULUSLARARASI ANTALYA FİLM FESTİVALİ BAŞLADI! “YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜ” SAHİPLERİNİ BULDU!..

52’NCİ ULUSLARARASI ANTALYA FİLM FESTİVALİ BAŞLADI! “YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜ” SAHİPLERİNİ BULDU!..

Yarım asrı geride bırakan ve bu yıl ilk defa adındaki “Altın Portakal” sıfatını kaldırarak start alan 50 Bin Euro’luk büyük ödülün verileceği festivalde 52’nci Uluslararası Antalya Film Festivali kırmızı halı geçişiyle resmen başladı. Kırmızı halıda boy gösteren sanatçı, oyuncu ve yönetmenler şıklıklarıyla göz doldurdu. Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray, Ayşen Gruda, İngiliz oyuncu Jeremy Irons, Kathleen Turner, Catherine Deneuve kırmızı halıda boy gösterdi.

Kırmızı halıda Türk sinemasından kolajlarla oluşturulan kıyafeti ile göz dolduran ve ilgiyi üzerinde toplayan Yonca Evcimik barış mesajı verdi. Dünya yıldızlarının Antalya’ya gelmek için sıraya gireceğini belirten Evcimik, “Savaşmayalım lütfen barışalım. Bu savaşların neden olduğunu anlamış değiliz bugün varız yarın yokuz. Birbirimizi severek yaşamaktan daha güzel bir şey yok bence” dedi.

Sunuculuğunu Burcu Esmersoy’un yaptığı festivalin açılışı Cam Piramit’te gerçekleştirildi. Açılışta hayatını kaybeden sanatçıların fotoğrafları slayt halinde gösterildi. Yakın zamanda hayatını kaybeden sanatçı Levent Kırca’nın fotoğrafının gösterildiği an salondaki davetliler merhum sanatçıyı uzun süre alkışladı.

Gösterinin ardından açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel, Antalya Film Festivali’nin yeniliklere yürüyen bir festival olduğunu söyledi. Antalya’da bir sinema ve film yarışması yapmaktan öte Antalya’yı dünya sinemasının merkezi halinde getirmek istediklerini belirten Başkan Türel, “Antalya Film Festivali ilk kez bu kadar büyük bir çıkış yapıyor. Bu yıl yağmurlu bir yılımız. Gerçek yağmur lider ve hizmet yağmuru şimdide yıldız yağmuru yağıyor. Akdeniz’in ortasında Antalya bu zirvelere başarıyla ev sahipliği yapıyor. Mutluluklar terör ve savaşla masum insanların Tahir Elçi gibi barış elçilerinin dramlarıyla gölgeleniyor. Terör nedeniyle her yerde acılar yaşamaya devam ediyoruz. Sanatın insanlara sevgiyi ve insanları hatırlatmasını arzuluyoruz. İnsan sevgisini bilmeyenler vatan sevgisi ile bağdaşmaz. Sinema ve müziğin sevgi, barış ve insanlık mesajına hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var. Antalya her zaman barışın ve dostluğun şehri olacaktır” dedi.

YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Ödülünü almak üzere ilk olarak sahneye Ayşen Gruda çıktı. Gruda ödülünü cansız bedeni kıyıya vuran Suriyeli Aylan Kürdi için aldığını belirterek şöyle konuştu:

“Bu ödülü Aylan bebek için alıyorum. Onun anısına alıyorum. Hırslı politikacı amca ve teyzeleri nedeniyle okula bile gidemeyen aramızdan çabucak ayrılan Aylan bebek için alıyorum. Bütün dünya duysun bütün dünya.”

“DANGALAK BEYNİN YARATTIĞI SANSÜRLE UĞRAŞTIK”

Yaşam Boyu Onur Ödülü sahiplerinden biriside ünlü oyuncu Kayhan Yıldızoğlu oldu. Yıldızoğlu, ödülünü sanatçı arkadaşları adına aldığını belirtti. Geçmiş yıllarındaki filmleri değerlendiren Yıldızoğlu, “Ben bu ödülü 68 sene benimle birlikte olan tüm değerli sanatçı arkadaşlarım adına alıyorum. Bu ödülün zerrelerinde onların sevgisi ve enerjisi yaşıyor. Bunu hissediyor ve onları anıyorum. Yaşlanıp çenesi düştü diye düşünmeyin. Bu yıllarda yaşadığım sanatçıların hepsi çok değerlidir. Dangalak bir beynin yarattığı bir sansür ve kurallarla uğraştık. Ona rağmen bunları yapabildik. Çok değerli sanatçılar ve yönetmenlermiş onları saygıyla anıyorum” dedi.

Yaşam Boyu Onur Ödülü alan Kathleen Turner de eserlerinin takip edilmesinden dolayı teşekkürlerini iletti. Yaşam Boyu Onur Ödülü sahibi olan bir başka sanatçı Erden Kıral da memnun olduğunu belirtti.

Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülen İngiliz Oyuncu Jeremy Irons, ödülünü Uluslararası Antalya Film Festival Direktörü Elif Dağdeviren’den aldı. Irons konuşmasının giriş bölümünü Türkçe yaptı ve “Bayanlar ve baylar Antalya’da olmaktan çok mutluyum” dedi. Seyircilere sinemaya gidilmesi yönünde tavsiyede bulunan Irons, Türkiye’nin de sinema alanında güçlü olarak yola devam etmesi dileğinde bulundu.

Fransız sinemasından Catherine Deneuve’ye Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü ise Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel birlikte verdi. Sahneye çıkan Şoray’a Deneuve elini uzatarak çıkmasına yardımcı oldu. Deneuve, Antalya’da bu ödülü aldığı için çok gururlu olduğunu söyledi.

Yıldırım Önal Özel Ödülü ise Tijen Par’a verildi. Par, Yıldırım Önal’ı yakından tanıma fırsatının olduğunu belirterek ödülün kendisine önemli bir yerinin olduğunu söyledi ve “Atatürk’ün de dediği gibi yurtta ve dünyada barış dileğiyle” diyerek ödülünü aldı.

52’NCİ ULUSLARARASI ANTALYA FİLM FESTİVALİ KIRMIZI HALI GEÇİŞİNİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!..

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERANTALYA FİLM FESTİVALİ