UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

25 KASIM "KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE VE ULUSLARARASI DAYANIŞMA GÜNÜ!.."

25 KASIM "KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE VE ULUSLARARASI DAYANIŞMA GÜNÜ!.."

 25 KASIM "KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE VE ULUSLARARASI DAYANIŞMA GÜNÜ!.."

 “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü’ tüm dünyayı kadına karşı şiddete duyarlı olmaya ve farkındalık yaratmaya çağırıyor.

1999 yılında BM tarafından ilan edilen 25 Kasım, günümüzde kadına karşı şiddetin büyük bir sorun olması nedeniyle malesef anlamını yitirmiyor.Ülkemizdeki tüm kadın örgütleri de özellikle bugün seslerini daha iyi duyurmaya çalışacak. 

 Ülkemizde son beş yılda infaz edilen kadın sayısının 1134 olması ve bu yıl 10 ayda 256 şiddet mağduru kadının hayatını kaybetmesi kadına karşı şiddetin vahametini gözler önüne seriyor. Bugün dünya da ve yurtta kadına şiddet hakkında farkındalık uyandırmak amacıyla pek çok etkinlik yapılıyor.

25 KASIM TARİHİNDE NE OLDU?

 25 kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyeti’nde, Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden (Patria, Minerva ve Maria) Mirebel kardeşlere tecavüz edilip öldürülmelerinin yıldönümüdür.

Siyasal özgürlük için Rafael Leonidas Trujillo'ya karşı mücadele eden Mirabel kardeşler, ülkelerinde diktatörlük tarafından zulme uğrayarak pek çok kez hapsedildi ve en son olarak da 25 kasım 1960 yılında arabalarından zorla indirilerek tecavüz ve işkenceyle katledilirler. Mirabel kız kardeşlerden birinin kod adının “Kelebek” olmasından da esinlenerek; o günden sonra bu üç kız kardeş, dünya da "Kelebekler" adıyla efsaneleştirilerek anılmaya başladılar.

1981 yılında toplanan Latin Amerika kadın kurultayı, Mirebel kardeşler anısına 25 Kasım'ı "Kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü" ilan etti.Daha sonra Birleşmiş Milletler’de 1999 yılında bu günün "Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için uluslararası mücadele günü" olarak ilan etti.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13