UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

DİRSEĞİNİZİ BİR YERE ÇARPTIĞINIZDA KESKİN BİR ACI DUYARSINIZ. BU HİSSE NEDEN OLAN ŞEY NEDİR?

DİRSEĞİNİZİ BİR YERE ÇARPTIĞINIZDA KESKİN BİR ACI DUYARSINIZ. BU HİSSE NEDEN OLAN ŞEY NEDİR?

DİRSEĞİNİZİ BİR YERE ÇARPTIĞINIZDA KESKİN BİR ACI DUYARSINIZ. BU HİSSE NEDEN OLAN ŞEY NEDİR?

Dirsek kemiği siniri ya da ulnar sinir omurgadan başlayıp omuzdan ve koldan geçerek küçük parmakta ve yüzük parmağında son bulur. Sinir hücreleri kol boyunca kol ve el kaslarına sinyal alıp gönerirken kemik ve kas katmanlarıyla korunur.

Ulnar sinir dirsekte kemik ile deri arasında 4 mm çapında bir kanaldan geçer. Burada onu koruyacak bir katman yoktur.

Dirseğimizi bir yere çarptığımızda bu siniri sıkıştırır ve acı ve uyuşma karışımı bir hisse kapılırız. Ulnar sinirin kendisi acıyı ilettiği için bu acının parmak ucuna kadar inmesi hissi oluşur.

Birçok kişi açısından ulnar sinirin çarpması sonucu oluşan acı geçicidir. Dirseği biraz ovduktan birkaç dakika sonra bu his kaybolur.

Fakat kübital tünel sendromu adı verilen bir rahatsızlığınız varsa küçük bir çekiçle dirseğinize vuruluyormuş hissiyle dolaşırsınız gün boyu. Daha sık görülen ve ellerde hissedilen karpal tünel sendromu kadar yaygın olmasa da kübital sendrom büyük bir acı ve rahatsızlığa yol açıp elin kullanımını bile engelleyebilir.

Kolu birçok kez dirsekten kıvırıp düzeltme ya da dirseği uzun süre kıvrılmış pozisyonda tutma nedeniyle ulnar sinir ileri geri hareket ettiğinde bu sendrom oluşabilir.

Bu sendromun tedavisinde doktorlar önce sorunu hafifletici yöntemleri dener; kolu dirsekten kıvırmayı engelleyici yollara başvurulur. Örneğin , hastanın kolunu kıvırarak uyuma alışkanlığı varsa uyumadan önce kola bunu engelleyecek bir destek takılır. Telefon kullanırken kulaklık takılması tavsiye edilir. Bunlar basit yöntemler olsa da hastanın acısını azaltacaktır.

BBC

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERkol  çarpma  sinir ucu  uzmanlar