UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

YURT GENELİNDE ÇÖL SICAKLARI KAVURUYOR! UZMANLARDAN SICAKLIKLARLA İLGİLİ CİDDİ UYARILAR GELDİ!..

YURT GENELİNDE ÇÖL SICAKLARI KAVURUYOR! UZMANLARDAN SICAKLIKLARLA İLGİLİ CİDDİ UYARILAR GELDİ!..

YURT GENELİNDE ÇÖL SICAKLARI KAVURUYOR! UZMANLARDAN SICAKLIKLARLA İLGİLİ CİDDİ UYARILAR GELDİ!..

Hava sıcaklığı ay sonuna kadar mevsim normallerinin 5-9 derece üzerinde seyredecek. Uzmanlar uyarıyor: Öğle güneşine dikkat!.. Kalp hastaları kesinlikle susuz kalmamalı. Çöl sıcakları yaşamımızı esir aldı. Avrupa'da hissedilen kuvvetli sıcak hava dalgası, Türkiye'yi de etkiliyor. Nemle birleşen yakıcı sıcaklıklar, nefes almayı bile zorlaştırıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre; Türkiye genelinde sıcaklık mevsim normallerinin 5 ila 9 derece üzerinde seyredecek.

31 Temmuz'a kadar artacak sıcaklıklar için meteoroloji vatandaşlara güneş çarpması uyarısında bulundu. Uzmanlar, aşırı sıcak nedeniyle 10.00 ila 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamasını istedi. Özellikle kalp ve tansiyon hastaları ile çocuklar risk altında. Kalp hastaları için sıcak kalp ritmini bozup, ani ölüm riski taşırken, 3 yaş altı çocuklarda ise bağışıklık sistemini bozup kansere yatkın hale getiriyor. Yurtta etkili olan sıcak hava dalgası etkisini artırarak bu hafta sonuna kadar devam edecek. Yurt genelindeki hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5 ila 9 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

HİSSEDİLEN SICAKLIK 40'I BULUYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre; bu hafta en yüksek hava sıcaklıklarının Karadeniz kıyı kesiminde 30-32, Erzurum, Van, Antalya ve Mersin'de 33, İstanbul'da 34, Ankara, Kayseri, İzmir Bursa ve Sakarya'da 38, Karabük, Burdur, Malatya ve Edirne'de 40, Manisa ve Kahramanmaraş'ta 41, Elazığ ve Aydın'da 42, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Batman'da 43 dereceye ulaşması bekleniyor. Akdeniz ve Karadeniz kıyı kesimlerinin, deniz üzerinden esen rüzgarla birlikte nem oranı artacağından, en yüksek hava sıcaklıklarının 30-33 derece tahmin edilmesine karşın, hissedilen sıcaklıklar 40 dereceye kadar çıkacağı belirtildi. Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Marmara Bölgesi'nde ise bugünden itibaren perşembe gününe kadar nem oranının yüzde 50'ye varacağını ve sıcaklıkların 2 ila 4 derece daha fazla hissedileceğini belirtti. Sıcaklıklar, hafta sonunda Marmara Bölgesi'nde poyraz yönünden orta kuvvetli esecek rüzgârla etkisini biraz olsun yitirecek.

'HAFİF YEMEK, BOL SU'

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Aksoy: Sıcak havalar kalp hastaları için çok tehlikeli. Kalp hastalarının sıcak havalarda vücutlarını kesinlikle susuz bırakmamaları gerekir. Susuz kalırlarsa sodyum ve potasyum oranları düşebilir. Bu da vücudun tuz dengesini bozar. Böylece ritim bozuklukları ani ölüm riski getirebilir. Kalp hastalarına kesinlikle saat 10.00 -16.00 arası dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Tansiyon hastaları da sıcak havalarda risk grubunda. 

Dermatoloji Uzmanı Dr. Erçin Özüntürk: Dışarı çıkanlar mutlaka şapka giysinler. Güneş gözlüğü taksınlar. Açık renk giysiler giysinler. Mutlaka en az 30 faktör koruması olan güneş kremi sürsünler. Günde 2-3 litreye kadar su içilmeli. Hafif gıdalar yenmeli. Saat 10.00 ila 16.00 arası direkt güneş ışınlarına maruz kalmayalım. D vitamini alacağız diye sere serpe güneş altında kalmak doğru değil. 3 yaş altı çocukları saat 10.00 ila 18.00 arası kesinlikle güneş ışınlarına maruz etmemek lazım. 

Sabah

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERmeteoroloji  sıcaklık