UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ALAYCI BİR İNSAN MISINIZ? YA DA ÇEVRENİZDE ÖYLE BİRİ Mİ VAR? PEKİ ONLARIN ASLINDA NASIL İNSANLAR OLDUKLARINI HİÇ MERAK ETTİNİZ Mİ?

ALAYCI BİR İNSAN MISINIZ? YA DA ÇEVRENİZDE ÖYLE BİRİ Mİ VAR? PEKİ ONLARIN ASLINDA NASIL İNSANLAR OLDUKLARINI HİÇ MERAK ETTİNİZ Mİ?

ALAYCI BİR İNSAN MISINIZ? YA DA ÇEVRENİZDE ÖYLE BİRİ Mİ VAR? PEKİ ONLARIN ASLINDA NASIL İNSANLAR OLDUKLARINI HİÇ MERAK ETTİNİZ Mİ?

Bazı insanlar için her şeyle alay etmek bir tercihtir çünkü birisini dövmek tutuklanmakla sonuçlanabilir. Bazı insanlar alaycı olmanın, kendi duygularını korumak için bir kalkan olduğunu düşünür. Ve diğerleri de katlanamadıkları insanları küçümseyerek alay etmeyi onlardan kurtulmanın bir çaresi olarak görür.

Alaycı insanların düşündüğünüzden daha zeki olduğunu kanıtlayan pek çok araştırma var.

İşte alaycı insanlar hakkındaki gerçekler:

- Direkt içinizi görürler. Haifa Üniversitesi’ndeki Psikolog Dr. Shaman-Tsoory’e göre, “Diğer insanların düşünce ve duygularını anlamak, alay etme yeteneğiyle bağlantılıdır.” Yani alaycı insanlar genellikle içinizde kopan tüm fırtınaların farkındadır. Örneğin eğer sizin ‘Geciktim çünkü…’ hikayenizi alaycı bir cevapla karşılıyorlarsa, size inanmamış demektir. İnsanları kolayca okuyabilir ve istedikleri duyguyu tetiklemek için ne söyleyeceklerini bilirler. Bu, zihin okuma gücüne en yakın şey olsa gerek...

- Daha keskin bir beyinleri vardır. Richard Chin, Smithsonian için yazdığı makalede, insan beyninin alaycı olabilmesi için daha çok çalışması gerektiğini anlatmıştı. Bu da demek oluyor ki alaycılıkla ‘suçladığınız’ insanlar beynini sizden daha fazla çalıştırıyor.

- Çok iyi sorun çözücülerdir. Aynı makalede, alaycılığın yaratıcı sorun çözme becerisini geliştirdiğinden de bahsediliyor. Yani sizin göremediğiniz bir açıdan olaylara bakarak yardımcı olabileceklerini bilin.

- Sosyal beceri ile donatılmışlardır. Macalaster Koleji'ndeki Dilbilimci John Haiman’a göre, iğnelemeler günümüz toplumunda birincil dildir. Bir ortamda konuşmayı yönlendiren ve sürdüren alaycı insanlardır, arkada tuhaf ve sessiz durarak herkesin yaptığı şakaya gülmekle yetinenler değil.

- Sadece büyük zihinleri yoktur, aynı zamanda kalın derililerdir de. Alaycı insanlar her şeyi kalplerinde hissetmeyecek kadar akıllıdırlar. Yani başkaları onlara takıldığında, hemen ciddiye alıp, etkilenerek gözyaşlarına boğulmazlar. Asla kurban rolü oynamazlar, aslında hiçkimse kendini bu konuma koymamalı.

- Daha sağlıklı bir beyne sahiplerdir. Kaliforniya, San Francisco Üniversitesi araştırmacıları ve Neuropsychologist Katherine Rankin’e göre, alaycı tavrı kaldırabilme becerisinden yoksun olmak, beyin hasarının erken bir uyarıcısı olabilir. Çalışmada, fronto-temporal demansa maruz kalanların alaycılığı kaldıramadığı sonucuna varılmıştır.

- Çevrelerindeki diğer insanları da daha zeki yaparlar. Sürekli onların iletişim şekline maruz kalmak, alaycı insanların etrafındaki insanların da beynini etkiler. Beynimizin ironiyi anlaması için 3 aşama vardır. Eğer televizyon izlerken, araba kullanırken hatta alışveriş yaparken, yanınızda alaycı bir insan varsa, onların düşünce sürecini anlamak için beyninizi daha fazla kullanmak zorunda kalırsınız. Yani size iyilik yapıyorlar, onlara müteşekkir olun.

- Hemen hemen her duygusal savaşı kazanırlar. Alaycı insanlar, mükemmel bir duygusal savaşçılardır. Eğer onlardan biriyle bir tartışmaya girerseniz, muhtemelen kalbinizde kolay iyileşmeyecek bir yarayla çıkarsınız.

- Size nazik bir şekilde hakaret ettiklerinde dahi gülersiniz. Sizi yüksek sesle güldürecek bir yorum yapabilir ve sonra arkalarına yaslanıp, aslında ne demek istediğini anlamanızı beklerler. Eğer henüz sarkastik bir hakarete uğramadıysanız, mutlaka denemelisiniz.

- Onları gerçekten seven arkadaşları vardır. Arkadaşlarının kendilerini gerçekten sevdiklerini bilirler çünkü kim istikrarlı alaylarla başka türlü vakit geçirebilir ki? Büyük olasılıkla, beraber sarkastik oluyorlardır; bu onlar için keyif aldıkları ortak bir hobi gibidir.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13