UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

DÜNYACA ÜNLÜ OYUNCU MATT DILLON’DAN ARAKANLI MÜSLÜMANLARA ZİYARET!..

DÜNYACA ÜNLÜ OYUNCU MATT DILLON’DAN ARAKANLI MÜSLÜMANLARA ZİYARET!..

DÜNYACA ÜNLÜ OYUNCU MATT DILLON’DAN ARAKANLI MÜSLÜMANLARA ZİYARET!..

Milliyet'in haberine göre Myanmar'ın batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde son derece güç şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan Arakanlı Müslümanları ziyaret eden Dillon, "Burada gördüklerim yürekler acısı. Kimse böyle yaşamak zorunda kalmamalı. Buradaki insanların durumu gerçekten çok kötü. Yavaş yavaş boğuluyorlar sanki. Ne gidecek yerleri ne de gelecek için umutları var" dedi.

Washington'da tanıştığı insan hakları eylemcisi Thun Khin'in çağrısı üzerine Myanmar'a gelmeye karar verdiğini kaydeden Dillon, "Biliyorum son derece hassas bir sözcük ama buradaki durumu sadece 'meşum' ifadesi tanımlıyor. Daha önce de şiddetin egemen olduğu yerlere gitmiştim. Sudan ve Kongo'daki mülteci kamplarını ziyaret etmiştim. Ancak burası tamamen farklı. Öyle derin bir umutsuzluk var ki insanların solup gittiklerini, içten içe öldüklerini hissedebiliyorsunuz" diye konuştu.

Kamplarda görev yapan yardım görevlileriyle de görüşen Dillon, "Buradaki insanların yaşadığı acılara dikkati çekebilmek için elimden geleni yapmaya hazırım" ifadesini kullandı. Türkiye'de "Çarpışma" adıyla gösterime giren "Crash" filmindeki performansıyla 2005'te Oscar ve Altın Küre ödüllerine aday gösterilen Dillon, Arakanlı Müslümanların yaşadığı kampı ziyaret eden ilk ünlü isim oldu. Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve "devletsiz" sayılan Arakanlı Müslümanlar, geçen ay Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisiyle dünyanın gündemine gelmişti. Her yıl binlerce Arakanlı Müslüman, kısıtlamalardan ve ayrımcılıktan kaçmak için ülkeyi terk ediyor. Bölge ülkelerinde iş bulabilmek için insan kaçakçılarından medet uman Arakanlı Müslümanlar, aç, susuz, sonu belirsiz yolculuklara çıkıyor. Tayland hükümetinin Mayıs başında ülkenin güneyindeki ormanlık alanda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon başlatmasının ardından, çoğunluğunu Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların oluşturduğu göçmenler, teknelere bindirilmiş ve denizin ortasında kaderlerine terk edilmişti. Uluslararası toplumun çağrıları sonucu Endonezya ve Malezya, Arakanlı Müslümanları geçici kabul etme kararı almıştı.

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13