UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ VE AKADEMİSYENLERİNİN ÜRETTİĞİ ELEKTRİKLİ ARAÇ,GÖRENLERİ KENDİSİNE HAYRAN BIRAKTI!

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ VE AKADEMİSYENLERİNİN ÜRETTİĞİ ELEKTRİKLİ ARAÇ,GÖRENLERİ KENDİSİNE HAYRAN BIRAKTI!

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ VE AKADEMİSYENLERİNİN ÜRETTİĞİ ELEKTRİKLİ ARAÇ,GÖRENLERİ KENDİSİNE HAYRAN BIRAKTI!

Kayseri'de Cumhuriyet Meydanı'na getirilen Otomobil hakkında bilgi veren İÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Engin Topaloğlu, kompozit karbon fiberden yapılan ve 500 kilogram ağırlığındaki aracın saatteki hızının 130 kilometreye kadar ulaşabildiğini söyledi.

"İstanbul Üniversitesi Elektrikli Binek Otomobil Projesi" kapsamında 24 kişilik bir ekiple yaklaşık 3 ayda ürettikleri elektrikli aracın, yüksek verimliliğe sahip, hafif ve aerodinamik yapıda olduğunu kaydeden Topaloğlu, geliştirdiklerin aracın yüksek menziliyle günümüz endüstriyel elektrikli araçlarından farklılaşarak, Türkiye için yeni ve farklı bir konsept araç olma özelliği taşıdığını ifade etti. Araçla Türkiye turuna çıktıklarını ve 6 il dolaşarak 2 bin 500 kilometre yaptıklarını anlatan Topaloğlu, şu bilgileri verdi:

"Aracımızda 30 kilovatsaatlik lityum iyon batarya mevcut ve sanayi elektriğiyle 4 saatte tam şarj ederek 500 kilometre mesafe gidebiliyoruz. Bu zamana kadar Ankara, Samsun, Trabzon,Erzurum Diyarbakır Gaziantep ve Kayseri’yi dolaşarak 2 bin 500 kilometre yol kat ettik. Bu kadar mesafe için sadece 37,5 liralık elektrik enerjisi harcadık. Aracımız TÜBİTAK tarafından düzenlenen alternatif Enerjili Araçlar Yarışması Elektromobil'de de Türkiye birincisi oldu. Bu yarışmada yakıt verimliliği baz alındığı için aracımız Türkiye'nin en verimli ve dolayısıyla da en az yakıt tüketen aracı seçilmiş oldu."

Topaloğlu, aracın benzin ve LPG'li araçlara göre çok büyük yakıt tasarrufu sağladığına dikkati çekerek, 500 kilometrelik mesafede benzinli araçların ortalama 200, LPG'li araçların ise 120 liralık yakıt tüketmesine karşın geliştirdikleri aracın 7,5 lira gibi çok düşük elektrik tüketimi olduğunu vurguladı. Aracın yaklaşık 450 bin lira maliyeti olduğunu dile getiren Topaloğlu, Konya,Antalya,İzmirEskişehir ve Çanakkale'de tanıtım yaptıktan sonra İstanbul'a dönerek Türkiye turunu tamamlayacaklarını kaydetti.

Vatandaşlar kendi araçlarıyla takas etmek istiyor

Gittikleri her ilde çok büyük ilgi gördüklerini, insanların araçla fotoğraf çektirdiğini anlatan Topaloğlu, zaman zaman ilginç tekliflerle de karşılaştıklarını aktardı. Kent meydanında aracı gören insanların kendi otomobilleriyle takas etme teklifinde bulunduğunu belirten Topaloğlu, "Elektrikli aracımızın satılık olmadığını, tanıtım amaçlı Türkiye'yi dolaştığımızı anlatmaya çalışıyoruz ama neredeyse her gittiğimiz ilde takas teklifi alıyoruz. Takasın yanı sıra 'değeri neyse satın alalım' diyenler, 'bize de bir tane yapar mısınız?' gibi ilginç istek ve tekliflerle karşılaşıyoruz. Bu tür tekliflerde bulunan her vatandaşa tek tek amacımızı ve vizyonumuzu anlatıyoruz. Bazılarını ikna etmek zor oluyor ama gösterilen ilgiden memnunuz" diye konuştu.

Topaloğlu, Türkiye turu sonunda aracın eksiklerinin belirleneceğini ve üst modelinin geliştirileceğini sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERitü  elektrikli araç  kayseri