UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

19 MAYIS ÖNCESİNDE ÇOK ANLAMLI BİR TÖREN! ATATÜRK’Ü, SAMSUN’A ÇIKARTAN KAPTAN, MEZARI BAŞINDA ANILDI! EVREN ERSOY’UN ANALİZİ!

19 MAYIS ÖNCESİNDE ÇOK ANLAMLI BİR TÖREN! ATATÜRK’Ü, SAMSUN’A ÇIKARTAN KAPTAN, MEZARI BAŞINDA ANILDI! EVREN ERSOY’UN ANALİZİ!

19 MAYIS ÖNCESİNDE ÇOK ANLAMLI BİR TÖREN! ATATÜRK’Ü, SAMSUN’A ÇIKARTAN KAPTAN, MEZARI BAŞINDA ANILDI! EVREN  ERSOY’UN ANALİZİ!

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve 18 kader arkadaşı, 19 Mayıs 1919 tarihinde, Bandırma vapuruyla Samsun’a çıkarken, aslında Kurtuluş Savaşı da, fiilen başlatılmıştı…

16 Mayıs günü Beşiktaş iskelesinden bir motorla, vapurun bulunduğu Kız Kulesi açıklarına giden Mustafa Kemal’in, Samsun’a yolculuğu 3 gün sürmüştü…

Bandırma Vapuru, 19 Mayıs 1919 günü, Samsun’a varmıştı…

İşte, Atatürk’ün, İstanbul’dan, Samsun’a yolculuğuna başladığı 16 Mayıs’ın 94’ncü yıl dönümünde, Türk Uzakyol Kaptanları Derneği tarafından, büyük anlam taşıyan bir ziyaret gerçekleştirildi.

Atatürk’ü, Samsun’a çıkartan Bandırma Vapuru’nun kaptanı merhum İsmail Hakkı Durusu, mezarı başında anıldı.

Türk bayrağını, uluslar arası sularda gururla dalgalandıran uzakyol kaptanlarımızın bu olağanüstü anlam taşıyan ziyareti sırasında duygu yüklü anlar yaşandı.

Kaptanlarımız, Atatürk’ü, Samsun’a çıkartan İsmail Hakkı Durusu’nun mezarına çelenk bıraktı.

Feriköy mezarlığında, bugün saat 11.30’da gerçekleşen törende, merhum İsmail Hakkı Durusu’nun torunu, Nejat Ulugöl de hazır bulundu.

Türk Uzakyol Kaptanları Derneği, eski başkan Ömer Salcı’nın göreve başladığından beri, bu tip anlamlı organizasyonlara büyük ağırlık veriyor.

Derneğin, 4 yıldır başkanlığını yürüten Kaptan Cengiz Karabüber, Durusu’nun mezarı başında çok duygusal açıklamalar yaptı.

“16 Mayıs 1919 tarihinin, denizciler için çok anlamlı bir gün olduğunu ifade eden Karabüber, düşman ateşi karşısında, Karadeniz’in hırçın sularında gerçekleşen yolculukta, kaptan İsmail Hakkı Durusu’nun büyük bir başarıyla, Bandırma Vapuru’nu, Samsun’a yanaştırdığını dile getirdi…  

Kaptan Cengiz Karabüber, 94 yıl önce yaşanan o tarihi anları şöyle anlattı: “İsmail Hakkı Kaptan, 16 Mayıs 1919 tarihinde akşamüzeri,  Mustafa Kemal'in görevlendirmesi üzerine tarihi yolculuğuna başlamış ve Samsun'a hareket etmiştir. Düşman karakol gemilerinin Bandırma vapurunu görmemesi için adeta sahile yapışarak seyretmiş ve bu tarihi sefer başarı ile tamamlanmıştır. Bu çıkış Türk istiklal meşalesinin ilk ateşidir.”

Kaptan İsmail Hakkı Durusu’nun, Karadeniz kıyılarını çok iyi bildiğini belirten Cengiz Karabüber, Atatürk’ün kaptanının mezarı başındaki sözlerine şöyle devam etti:

“İsmail Hakkı Kaptan, sığlıkları, kayalıkları,  tehlikeli ve kuvvetli akıntıları bilmeseydi bu sefer gerçekleşemezdi. Çünkü günümüzde yapılan seyirlerde olduğu gibi açıktan giderek Samsun’a ulaşmayı planlasaydı, devriye gezen düşman gemilerine yakalanması kaçınılmaz olacaktı. Kaptan İsmail Hakkı Durusu’nun yaptığı seyir planında; sahile olabildiğince yakın seyretmesinin diğer bir nedeni ise düşman gemileri tarafından fark edilmesi ve düşman ateşine maruz kalması halinde, gemiyi baştankara ederek ülkenin kurtuluşu için tüm Türk Halkının umut bağladığı Mustafa Kemal ve arkadaşlarını sağ salim karaya çıkarmaktı. Kaptan İsmail Hakkı Durusu’nun yapmış olduğu bu çok değerli ve kutsal seferin ülke kurtuluşunun temel taşlarından birisini oluşturduğu yadsınamayacak bir gerçektir. İsmail Hakkı Kaptan bu kutsal görevin kendisinde yarattığı duyguların etkisi ile ileride çıkacak soyadı kanunu nedeniyle “Durusu” soyadını almıştır.

İsmail Hakkı Kaptan; Büyük zaferin ardından, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş coşkusunu da yaşayacak olan Türk halkına bu gurur ve sevinci yaşatan Mustafa Kemal ve dava arkadaşları ile kısa bir süre de olsa birlikte olmanın ve onlara bu kutsal yolculukta hizmet edebilmiş olma gurur ve heyecanını yaşamıştır.

1940 yılında vefat eden kaptanımızı ve mürettebatını saygı ve minnet ile anıyoruz, ruhunuz şad mekanınız Cennet olsun."

İşte Kaptan Cengiz Karabüber, 94 yıl önce çıkılan Kurtuluş yolculuğunu böyle anlattı…

İsmail Hakkı Durusu’nun torunu Nejat Ulugöl, haklı olarak sitemkardı.

Dedesi hakkında medyada ve tarih kitaplarında yer alan bir takım yanlış bilgiler dolayısıyla duyduğu üzüntüyü ifade etti. Ulugöl konuyla ilgili olarak Türk Tarih Kurumu'na, gerekli düzeltmelerin yapılması için, çağrıda bulundu.

Ulugöl’ün bu serzenişinin, en kısa sürede gerekli yerlere ulaşmasını temenni ediyorum…

Bu anlamlı törenden dolayı, Türk Uzakyol Kaptanları Derneği’ni gönülden tebrik ediyor, Atatürk’ün kaptanı İsmail Hakkı Durusu’yu, değerli mürettebatını ve tüm Kurtuluş savaşı şehitlerimizi saygıyla anıyorum.

Ruhunuz şad olsun…

EVREN ERSOY
evrenersoy@gmail.com
 

TWITTERhttps://twitter.com/EVRENERSOY

EVREN ERSOY’UN DİĞER YAZILARI:

500’NCÜ BÖLÜME YAKIŞAN MUHTEŞEM PARTİ VE GECEDEN ÇOK ÖZEL DETAYLAR! EVREN ERSOY ’UN ANALİZİ!

 

EVREN ERSOY ’DAN, TARİHİ BİR OLAY! ABDURRAHİM ALBAYRAK’I KİM GALATASARAY YÖNETİCİSİ YAPTI? KIRMIZI IŞIKTA KADERİ NASIL DEĞİŞTİ?

 

A MİLLİ FUTBOL TAKIMINDA OPERASYON! ABDULLAH AVCI’NIN YERİNE MUSTAFA DENİZLİ Mİ GETİRİLECEK? EVREN ERSOY ’UN ANALİZİ!

 

BU HABER İLK KEZ UÇANKUŞ’TA! “ARTI 1”İN HABER DAİRESİ BAŞKANI UĞUR DÜNDAR, NE ZAMAN EKRANA ÇIKACAK? EVREN ERSOY YAZIYOR!

 

HEPİMİZİ ÜZEN OLAYLARLA DOLU 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI’NDA, İÇİMİZİ AÇAN TEK HABER AMSTERDAM’DAN GELDİ! EVREN ERSOY ’UN ANALİZİ!

 

YORUMCULAR VE BESTECİLER ARASINDAKİ GELİR FARKI, NE ZAMAN DAHA DENGELİ BİR NOKTAYA GELECEK?

 

SANAT TUTKUNLARININ KAÇIRMAMASI GEREKEN BİR RESİM SERGİSİ, 2 MAYIS’TA İSTANBUL’DA BAŞLIYOR!

 

DEĞİL KUDRET SABANCI, 11 OSCAR ALAN TITANIC’İN YÖNETMENİ JAMES CAMERON BİLE GELSE, “TOZLU YOLAR”I KURTARAMAZ! ASIL HATA NEREDE?

 

HER HAREKETİNİ TWITTER’DA YAZAN GÜLBEN ERGEN, INSTAGRAM’DA NASIL TERS KÖŞE OLDU? EVREN ERSOY ’UN ANALİZİ!

 

CEREN KALPAKASLAN’DAN AYRILAN RAFET EL ROMAN’LA, CANSU TAŞKIN ARASINDAKİ “AŞK” İDDİALARININ ASLI NE? BİLİNMEYENLER VE EVREN ERSOY ’UN ANALİZİ!

 

ATV’DE YAYINDAN KALKAN “TOZLU YOLLAR”IN TUTMAYIŞININ FATURASI NEDEN USTA OYUNCU MEHMET ASLANTUĞ’A KESİLDİ?

 

KADIN KILIĞINA GİREN ÇELİK, HÜSNÜ ŞENLENDİRİCİ’YE NEDEN KAFAYI TAKTI? VE OLAY GÖSTERİDEN İLK GÖRÜNTÜLER! İŞTE EVREN ERSOY ’UN ANALİZİ!

 

EVREN ERSOY YAZIYOR! IPHONE TUTKUNLARI, BU HABERİ SAKIN KAÇIRMAYIN! TWITTER’IN, FACEBOOK’A SON GOLÜ “VINE”, NASIL UÇUŞA GEÇTİ?

 

EVREN ERSOY YAZIYOR! VATANDAŞA BENDEN ÖNEMLİ BİR UYARI! AKMERKEZ’E, HANGİ KARARA UYMADIĞI İÇİN 39 BİN LİRA PARA CEZASI KESİLDİ?

 

EVREN ERSOY YAZIYOR! TV-YÖNETİCİLERİ UYUYOR MU? YARIŞMA ENFLASYONU YAŞANAN EKRANLARIN GİZLİ YILDIZI İHSAN VAROL’U KİM TRANSFER EDECEK?

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13